Ceaiul de anason, remediu contra tusei
Parfumat şi foarte plăcut la gust, anasonul este un remediu medicinal cu puternice efecte antibacteriene, calmante, antioxidante şi imunostimulatoare, care îl transformă într-un medicament natural şi benefic pentru tot organismul.
Întăreşte sistemul imunitar
Ceaiul de anason ajută la întărirea imunităţii naturale a organismului, datorită numeroaselor substanţe nutritive pe care le conţine. Anasonul este o sursă bogată de fier, vitamina C, magneziu, fosfor, calciu, zinc şi de alţi nutrienţi cu rol în protejarea şi menţinerea sănătăţii organismului.
Ajută în problemele digestive
Eşti balonat, ai colonul iritabil sau te chinuie o colită de fermentaţie? Seminţele de anason sunt printre cele mai eficiente remedii împotriva meteorismului şi problemelor digestive. Au efect antiinflamator şi elimină gazele din stomac. Se administrează o jumătate de linguriţă de seminţe, de trei ori pe zi, cu zece minute înainte de masă, sau se poate ţine pulberea de anason sub limbă, timp de 1-2 minute.
Calmează tusea
Când tusea nu vă dă pace, beţi ceai de anason! Dacă este cauzată de o infecţie bacteriană, se recomandă ceaiul făcut din combinaţia egală de seminţe de anason şi cimbru. De asemenea, uleiurile volatile ale acestor plante uşurează respiraţia, având efecte antibiotice şi antispastice. Ajută la expectorare, calmând durerile în gât, ameliorând simptomele specifice astmului, sinuzitelor.
Scade nivelul glicemiei
Anasonul este de mare ajutor în diabet. Pentru a scădea nivelul glicemic (chiar şi cu 30 la sută), se iau câte 5 grame de pulbere de anason proaspăt măcinat, timp de 60 de zile. Tratamentul ajută şi la scăderea colesterolului rău şi total şi previne afecţiunile inimii care pot să apară în cazul diabeticilor.
Combate aciditatea stomacului
În caz de gastrită, se poate consuma un ceai din seminţe de anason şi seminţe de in (câte o linguriţă la o cană). Această combinaţie combate aciditatea stomacului, reduce inflamaţiile şi leziunile mucoasei gastrice.
Stimulează lactaţia
Chiar şi mămicile care alăptează beneficiază de proprietăţile valoroase ale anasonului. Împreună cu pulberea de schinduf, anasonul stimulează producţia de lapte şi îmbunătăţeşte şi calităţile acestuia. Sugarii vor fi mai feriţi de problemele digestive şi de colici.
Ce efecte secundare are
Consumat în doze necorespunzătoare, ceaiul de anason prezintă un risc de intoxicaţii şi efecte secundare nocive. Cele mai frecvente sunt convulsiile, vărsăturile şi irascibilitatea.