Ceaiul de cătină te apără de frig

10 noiembrie 2012 15:27   Sănătate
Ultima actualizare:

Bogate în vitamina C şi în antioxidanţi, cătina şi porumbele ne apără de gripă şi de infecţii. Află din noul număr al revistei „Click! Sănătate” cum le poţi consuma pentru efecte maxime.

Cătina şi porumbele ajută în caz de anemie, ulcer, disfuncţii hepatice, îmbătrânire prematură. Se recunosc astfel: arbustul de cătină are aspect de tufă, iar fructele portocalii nu sunt mai mari de 5-8 mm. Arbustul porumbar e spinos, ramificat şi formează tufe dese de 1-2 m înălţime. Fructele sunt rotunde, negre-albăstrui.

Menţin tinereţea

Fitoterapeutul Ruxandra Constantina îţi face o listă scurtă a principalelor beneficii ale cătinei şi porumbelor: sunt detoxifiante, diuretice, depurative, biostimulatoare şi regeneratoare, vitaminizante, energizante, combat anemia, astenia fizică şi psihică, au efecte antiseptice şi antivirale, antiinflamatorii, datorită capacităţii mari antioxidante, întârzie apariţia aterosclerozei şi a semnelor degenerative, previn bolile cardiovasculare şi pe cele tumorale şi au acţiune antihemoragică.

Când ţi-e frig, mestecă bobiţe de cătină

Consumate în prima parte a zilei, bobiţele proaspete de cătină au efect stimulator şi energizant, datorită vitaminelor din compoziţie.

Mestecă o lingură de boabe de cătină în fiecare dimineaţă şi vei fi mai ferit de răceli.

Pe timpul iernii se poate consuma cătină şi sub formă uscată sau adăugată în miere. Mai poţi prepara ceai din 2 linguri de fructe zdrobite de cătină roşie şi 500 ml de apă.

Ceaiul se bea fracţionat, în decursul unei zile, timp de o lună. Iarna se poate consuma şi compot şi gem din fructe de cătină.

Uleiul, pentru vedere

Ochii „obosiţi" pot fi ajutaţi consumând ulei de cătină sub formă de capsule sau ca atare. Se administrează între 5 şi 30 de picături de ulei (în funcţie de vârstă) sau câte 3 capsule pe zi, timp de 30 de zile.

Alături de flori şi frunze, porumbele, care se recoltează în această perioadă, au acţiune terapeutică variată. Datorită conţinutului de vitamine, în special vitamina C, de minerale (calciu şi magneziu), zaharuri, tanin, acizi organici, antioxidanţi, porumbele au proprietăţi detoxifiante, diuretice, antiseptice, antispastice, astringente, sedative. În luna noiembrie, de fapt după căderea brumei, poţi culege porumbele, pe care e bine să le usuci în locuri bine aerisite.

Porumbele se folosesc în alimentaţie şi se pot consuma sub formă de vin, ţuică, marmeladă, sirop, oţet. În medicina naturistă, fructele sunt utile în caz de enterite şi enterocolite, diaree, colici intestinale, infecţii şi inflamaţii la nivel urinar, afecțiuni pulmonare, tuse, dar sunt eficiente şi în stimularea apetitului şi a digestiei.

Poţi consuma fructele sub formă de ceai sau de decoct, pe care îl poţi prepara dintr-o linguriţă de fructe la 250 ml apă, care se fierbe timp de 20 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, cel puţin două săptămâni.

Mai multe