Ceaiul de ghimpe, un remediu eficient pentru problemele cu prostata
Mai ales după vârsta de 45-50 de ani, bărbaţii sunt expuşi riscului de a dezvolta un adenom sau un cancer de prostată. În schimb, prostatita, inflamaţie a ţesutului prostatic, poate afecta bărbaţii de orice vârstă.
„Pentru tratament este eficient decoctul de ghimpe care se prepară dintr-un gram de plantă uscată şi mărunţită, cu spini cu tot, şi din 200 ml de apă. Ceaiul se fierbe zece minute şi se filtrează cu mare atenţie, pentru a evita spinii. Zilnic se beau câte două căni de decoct călduţ, una dimineaţa şi una seara, timp de şase luni. Apoi, tratamentul se continuă cu o cană de decoct pe zi încă un an”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Acest tratament reduce frecvenţa urinărilor nocturne şi usturimile la nivelul uretrei, iar prostata revine la volumul normal.
Cura cu ceai de ghimpe, benefică pe termen lung
Remediile pe bază de ghimpe pot ajuta în tratarea bolilor prostatei și a litiazei renale (dacă pietrele nu sunt mai mari decât un bob de piper), a microlitiazei biliare și a hipertiroidiei. De asemenea, spălăturile locale cu infuzie de ghimpe (2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită la 1 cană mare cu apă clocotită) tratează hemoroizii.
În caz că nu știai, extractul de ghimpe este o alternativă eficientă a celui de castan, recomandat în tratamentul varicelor. Ruscogenisul, un compus din ghimpe, ajută la menținerea colagenului în pereții vaselor de sânge, îmbunătățind circulația.
Se recomandă o cură cu ceai de ghimpe pe termen lung, de la 6 până la 18 luni, în funcție de afecțiune și de precizările medicului. Ca să prepari acest ceai, pune la fiert 1 cană cu apă, iar când clocotește adaugă 1 lingură de plantă uscată și mai lasă compoziția pe foc mic încă 10 minute. Bei ceaiul cu o jumătate de oră înainte de masă.