Ceaiul de maghiran îţi dă un somn liniştit
Planta antistres
Planta e uşor de recunoscut datorită aromei care aminteşte de cea a pinului. Vechii egipteni o foloseau în ritualurile de îmbălsămare, dar nu asta a făcut-o „celebră", ci efectul asupra sistemului nervos. Specialiştii o consideră planta antistres. Are proprietăţi tranchilizante, anxiolitice şi te ajută să combaţi oboseala şi stresul.
Leac bun la toate
Planta e bogată în vitamina K, dar are în componenţă şi vitamina E, fier, calciu, mangan. Mai conţine acizi fenolici, flavone şi uleiuri esenţiale.
Toţi aceşti compuşi îi conferă maghiranului proprietăţi antispasmodice, antifungice, antalgice, puternic antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare şi .... anafrodiziace (cu efect opus substanţelor afrodiziace).
Folosită sub formă de infuzie calmantă, are efect somnifer, dar e indicată şi în crampele stomacale sau în colici.
Gargara cu maghiran combate afecţiunile mucoasei bucale (afte, herpesuri). Sucul proaspăt, extras din frunze, e folosit contra durerilor de cap persistente. Uleiul esenţial se aplică pe zonele atinse de reumatism, artrită, sau afectate de entorse. Ceai pentru relaxare
Infuzia de maghiran susţine funcţionarea normală a sistemului nervos, contribuie la o relaxare optimă şi favorizează somnul. Prin urmare, pentru a scăpa de stres, foloseşte ceai de maghiran, cumpărat de la Plafar, din care faci o infuzie de o lingurţă la o cană cu apă. Bea 2-3 căni pe zi.
Urmează o cură cu ceai şi dacă îţi lipseşte pofta de mâncare, dacă suferi de colici, balonări, flatulenţă, nevroză cardiacă, bronşită, tuse spastică.
Ceaiul de maghiran costă între 2 şi 4 lei, în funcţie de cantitate.