Ceaiurile pe care trebuie să le bei după mesele grele de Sărbători. Îmbunătățesc tranzitul intestinal

30 decembrie 2024 4:00   Sănătate

Sezonul sărbătorilor de iarnă este o adevărată provocare pentru stomac, din cauza meselor îmbelșugate. Pentru că ai gustat din toate mâncărurile sățioase, în fiecare zi, acum trebuie ”curățat” organismul într-un fel. Iată câteva remedii pentru stimularea digestiei!

Remediul cel mai la-ndemână pentru toată lumea sunt ceaiurile, mai ales că plantele medicinale au un rol important pentru menținerea stării generale de sănătate a organismului. Infuziile se prepară foarte simplu: peste o linguriță de plantă mărunțită se adaugă 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute și se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi, în funcție de planta aleasă.

Ceai de rozmarin

Acest ceai este un remediu natural străvechi, care are cunoscute beneficii antioxidante. Este utilizat pentru indigestii, constipație sau dureri abdominale. Totodată, stimulează producerea şi eliminarea de bilă și reduce spasmele care pot apărea la nivelul tractului intestinal.

Ceai de mentă

Menta este folosită cu succes în cazul indigestiilor, infecțiilor gastrointestinale, balonării. Pentru a scăpa de neplăcerile cauzate de o masă copioasă, bea ceai de mentă.

Ceai de mușețel. Infuzia de mușetel se recomandă în toate afecțiunile stomacului și intestinelor. Ceaiul de mușetel are rolul de a îmbunătăți tranzitul intestinal, prin reglarea secreției sucurilor digestive. Deseori este folosit în combinație cu menta, pentru o digestie mai ușoară.

Ceai de păpădie

Ceaiul din frunze de păpădie, flori sau rădăcini activează procesul digestiv. Este recomandat a fi folosit cu precauție în cazul în care suferi de gastrită hiperacidă, ulcer, întrucât substanțele din această plantă pot agrava aceste boli.

Ceai de pelin

Pelinul este o altă plantă recomandată pentru problemele digestive (ulcer, enterocolite, diaree). Trebuie să știi că tratează afecțiunile aparatului digestiv, are proprietăți tonice și antibacteriene. Pelinul este depurativ, stimulează ficatul şi eliminarea toxinelor din organism, conform alegesanators.ro.

Ceaiul verde

Favorizează tranzitul intestinal şi, în plus, consumat cu regularitate ajută şi în curele de slăbire. Este bine să-l bei în prima parte a zilei, datorită efectului energic dat de cofeină.

Ceaiul de ghimbir previne balonarea, gazele și fermentația stomacală în urma meselor. Se bea ceai de ghimbir mai ales când un fel de mâncare vă provoacă greață, întrucât are și rol anti-vomitiv.

Ceai de ananas

Din punct de vedere medicinal, bromelina din ananas este cel mai preţios compus, capabil să accelereze digestia proteinelor. Ceaiul de face din coaja ananasului.

Ceai de anghinare

Anghinarea alungă gazele, calmează stomacul și ajută la relaxarea mușchilor abdominali. Se beau două căni de ceai de anghinare pe zi, înainte de masa de prânz și seara.

Ceai de cicoare

Se bea un decoct de rădăcină de cicoare de 3 ori pe zi, pentru remedierea aciditeții gastrice excessive de la nivelul stomacului. Se prepară din două lingurițe de plantă.

Mai multe