Ceaşca de sănătate / Castanele comestibile - un elixir de viaţă lungă

13 noiembrie 2012 19:57   Sănătate
Ultima actualizare:

Fructe specifice toamnei, castanele comestibile (Castanea sativa) au proprietăţi terapeutice remarcabile ! De savoarea castanelor dulci, un simbol al longevităţii (copacul poate trăi şi 1000 de ani), se bucură nu numai consumatorii din ţările Europei Occidentale, ci şi românii.

Băuturile preparate din delicioasele fructe sunt recomandate în special anemicilor, persoanelor surmenate fizic şi intelectual, dar şi bolnavilor de rinichi, suferinzilor de inimă, convalescenţilor şi suferinzilor de astenie fizică şi intelectuală.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie precizează că acest fruct are o compoziţie chimică valoroasă, asemănătoare cu cea a grâului. Ca fructe cu mare valoare energetică (200 calorii la 100 g), bogate în săruri minerale (fosfor, magneziu, calciu), în vitamine (în special B1, B2 şi C-50 mg - la 100 g, ca şi procentul lămâii), în lipide, în glucide şi în lecitină, castanele sunt fructe energizante, ideale pentru folosirea lor nu numai fierte sau prăjite, ci şi sub formă de decoct şi de compot în sezonul rece.

Cum se prepară şi cum se administrează

Decoct de castane: Se prepară din 15-20 g castane mărunţite care se fierb într-un litru de apă timp de cinci. Ceaiul se lasă la infuzat şi după 15 minute se strecoară. Se recomandă câte trei ceşti pe zi ca tonic pentru persoanele surmenate fizic şi intelectual şi pentru reglarea digestiei.

Compot de castane: Se prepară un sirop din 200 g zahăr la un litru de apă. În siropul obţinut se adaugă 500 g castane curăţateşi tăiate mărunt şi compotul este lăsat să fiarbă, la foc mic, timp de 40 minute. Când castanele au fiert, se adaugă vanilie (pulbere). Se consumă ca tonic general, pe parcursul unei zile.

Mai multe