Ceașca de sănătate: Ce beneficii miraculoase oferă organismului ceaiul de matcha

7 august 2018 17:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Ceaiul de matcha, originar din Japonia, consumat de mii de ani de popoarele din Orientul îndepărtat, câștigă din ce în ce mai multă popularitate în Europa și Statele Unite ale Americii.

Pudra obținută din ceaiul verde se păstrează în anumite condiții

Asupra acestui ceai cu proprietăți miraculoase care se obține  prin transformarea în pudră a frunzelor tinere de ceai verde ( Camellia sinensis ) s-au efectuat numeroase studii. Specialiștii menționează că pudra obținută din ceaiul  verde este depozitată într-un mediu lipsit de oxigen și protejat de lumină. Prin această strategie de conservare,  ceaiul își păstrează toate proprietățile sale antioxidante, precum și culoarea sa specială de un verde delicat.

Ce beneficii oferă sănătății noastre o ceașcă de ceai matcha

1. Stimulează metabolismul și ajută la pierderea în greutate 

Ceaiul matcha stimulează metabolismul și contribuie la  pierderea surplusului de kilograme. Un studiu recent a demonstrate că  persoanele care  consumă regulat acest ceai pierd în greutate cu 25% mai repede în comparație cu cele care nu-l consumă. Îmbucurător este faptul că ceaiul nu are efecte secundare și nu crește nici  tensiunea arterială, nici pulsul.

2.Are efecte anti-cancerCeaiul matcha are în compoziție epigallocatechine (EGCG), substanțe  considerate a fi printre cei mai puternici și eficienți antioxidanți. EGCG conferă ceaiului puternice proprietăți în lupta împotriva cancerului și reușește să anihileze, de asemenea, radicalii liberi. Specialiștii susțin că acest ceai japonez conține de circa  o sută de ori mai multe  substanțe active decât orice alt ceai comercializat pe piață.

3. Este un puternic energizantCa toate ceaiurile verzi, matcha conține, de asemenea, cafeină. O ceașcă de ceai matcha fierbinte poate să mențină nivelul de energie ridicat un interval de câteva  ore. 

4. Are efecte anti-îmbătrânireCeaiul matcha are puternice proprietăți de prevenire a îmbătrânirii  premature, datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. Acest ceai  protejează, de asemenea, împotriva radiațiilor ultraviolete și previne bolile de piele. 

5. Ceaiul matcha detoxifiază organismulAcest ceai antic conține clorofilă care detoxifiază și elimină din organism  substanțele chimice  și metalele grele. Experții sugerează să se consume o ceașcă sau două de ceai matcha pe zi – dimineața și după-amiaza.

Cum se obține ceaiul

Frunzele uscate de ceai verde (Camellia sinensis) sunt măcinate cu pietre de moară până când se obține o pudră extrem de fină. Frunzele de ceai verde folosite pentru matcha sunt de foarte bună calitate și sunt culese doar vârfurile plantei, după ce aceasta a stat la umbra unor rogojini de bambus timp de trei săptămâni.

Bine de știut!

O singură ceașcă de matcha echivalează din punct de vedere nutrițional cu 10 cești de ceai verde clasic infuzat;Când se consumă ceai matcha se ingerează de fapt întreaga frunză de ceai verde, astfel că nu se pierde nimic din potențialul ei nutritivPudra de matcha are de 137 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde clasic infuzatAceastă pudră conține de 20 de ori mai mulți antioxidanți în comparație cu fructele de pădure și cu rodiile.Ceaiul conține catehine (în special EGCG, pe care le găsim și în cacao), compuși organici care contribuie la prevenirea apariției  unor tipuri de cancer, diabetului și accidentelor cerebrale.

 Ce spun specialiștii despre super-calitățile plantei:

Ceaiul matcha stimulează metabolismul și arde caloriile; este un detoxifiant natural; calmează mintea și relaxează corpul; planta este bogată în fibre, clorofilă și vitamine; îmbunătățește starea de spirit și puterea de concentrare; este o bună sursă de vitamina C, de zinc, magneziu, crom și selenium. Totodată planta previne mai multe boli; scade nivelul colesterolului și al zahărului din sânge; conține mai mulți antoxidanti decât fructele goji, broccoli, spanacul, fructele de acai, rodia, vinul roșu sau ciocolata neagră.

 Cum se prepară, cum se administrează

Ceaiul de matcha se prepară foarte ușor, în mod asemănător cu nessul (cafeaua instant). Este important un amănunt: acest ceai trebuie preparat într-un vas ceramic sau de porțelan și amestecul trebuie făcut nu cu o linguriță, ci cu un mini-tel sau o măturică din bambus sau din alte fibre naturale. Dacă pentru crema de ness sau cafea instant executăm mișcări circulare, în cazul ceaiului matcha mișcarea va fi una în zig-zag. După ce adăugăm apa, vom obține o băutură de un verde crud, cu miros ușor înțepător, foarte energizant.

Pudra de matcha este folosită acum în  restaurantele renumite din marile orașe europene și americane în diferite moduri creative: se presară în diferite preparate culinare, inclusiv în deserturi.  

Cafeaua de dimineață poate fi înlocuită cu o ceașcă de ceai matcha.

Mai multe