Ceaşca de sănătate: Ce trebuie să ştii despre hamei

11 septembrie 2012 19:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Un studiu amănunţit referitor la eficienţa hameiului în medicina tradiţională europeană şi asiatică precizează că, în toate ţările unde creşte hameiul, planta este folosită cu prioritate ca un calmant psihic.

Un alt studiu recent demonstrează că efectele sedative ale conurilor de hamei sunt puternice şi bine tolerate de organism. „Pentru fitoterapie, hameiul înseamnă o speranţă de viaţă în tratarea anxietăţii şi a complicaţiilor acestei afecţiuni: atacurile de panică şi tulburările de somn. Terapia cu hamei reglează tulburările nervoase-de la nelinişte, Parkinson, insuficienţă cardiacă şi până la obezitate. De asemenea, administrat în cure succesive, de câte trei săptămâni, hameiul acţionează ca un antiinflamator articular, asemănător cu unele medicamente de sinteză, folosite contra artritei”, ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

 De la hamei se folosesc florile femele, care au forma unor conuri de culoare verde, cu un miros uşor amărui, care provine de la uleiurile volatile prezente în compoziţia plantei. În acelaşi timp, aceste conuri mai conţin glucide, răşini, săruri minerale, hormoni extrogeni, acizi amari alfa şi beta şi ulei eteric, care influenţează gustul berii.

Germania este o ţară cu tradiţie în studierea şi în folosirea hameiului. Cercetările medicului german H. Goetz  arată că hameiul este unul dintre cele mai puternice şi nenocive  medicamente, care combate diferitele tipuri de insomnie. Astfel, într-un studiu laborios, medicul Goetz a urmărit îndeaproape efectele hameiului, în comparaţie cu cele ale unui medicament de sinteză ( benzodiazepina), folosit frecvent contra insomniei.

În acest scop, doctorul Goetz a administrat , o combinaţie de valeriană şi de hamei , timp de două săptămâni, la două grupe de pacienţi, care se confruntau cu insomnii puternice. Efectele au fost pe măsura aşteptărilor.

Totodată, s-a dovedit, că infuzia de hamei stimulează activitatea rinichilor, împiedică formarea calculilor şi recidiva în infecţiile renale. Infuzia este benefică şi în tratamentul afecţiunilor  hepatice, digestive (balonări, gastrită şi indigestii), în bolile genitale şi renale  (de la vaginită la incontinenţa urinară). O cură  cu infuzie de  hamei acţionează  ca un  antiinflamator (indicat în reumatism ¿i poliartroze),  combate alcoolismul, anemia, cefalea, rahitismul şi diversele infecţii microbiene.

Cum se prepară, cum se administrează

Pentru tinctură: Se aleg 20 de conuri, care se taie mărunt şi se pun la macerat într-untr-un vas cu 500 ml de alcool de 50 de grade. După  14 zile, licoarea se strecoară, se toarnă în sticluţe care se închid ermetic şi se depozitează într-un loc răcoros. Se administrează câte 25 de picături, de trei ori pe zi, în afecţiuni pulmonare, genitale şi în combaterea infecţiilor microbiene.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de conuri uscate şi o cană de 250 ml cu apă clocotită. Se infuzează zece  minute, apoi se strecoară. În Se consumă două-trei căni pe zi, iar ultima ceaşcă, în caz de insomnii, se bea înainte de culcare.

Mai multe