Ceaşca de sănătate: ce trebuie să ştiţi despre afine

22 ianuarie 2013 17:42   Sănătate
Ultima actualizare:

După o serie de experimente, cercetătorii de la Centrul de boli cardiovasculare al Universităţii Michingan au demonstrat că o dietă bogată în afine ne ajută să scapăm de grăsimea inestetică şi nesănătoasă din jurul taliei.

Mai mult, consumul de afine (inclusiv fructele congelate) oferă protecţie pentru inimă în cazul  persoanelor care suferă de sindrom metabolic (o asociere de probleme: grăsimea abdominală, hipertensiunea, hiperglicemia, trigliceridele mărite care cresc riscul de atac de inimă şi de diabet). Efectul benefic se datorează antocianidinelor, substanţe prezente în compoziţia afinelor, care împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge, formarea cheagurilor de sânge în artere şi previn creşterea tensiunii arteriale.

Foarte bogate în fibre, în vitamine (B1,P,C) şi în minerale, precum fosforul, calciul, magneziul, potasiul, afinele (Vaccinium, myrtillus) contribuie la detoxifierea totală a organismului. „În anotimpul rece, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, trebuie să apelăm la ajutorul diferitelor preparate din aceste fructe miraculoase: infuzia, siropul şi decoctul din boabe uscate, cu un efect dovedit în tratamentul a peste 100 de afecţiuni, de la cele hepatice, de plămâni şi până la cele digestive. Totodată, ceaiurile preparate din frunzele şi din florile plantei sunt indicate în afecţiuni precum: diabetul, enterita, colita şi oboseala cronică. De altfel, terapeuţii apreciază că afinul este insulina verde a diabeticilor.

În timp, infuzia din frunze şi cura de afine şi-au dovedit eficienţa  în scăderea valorii ureei din sânge, în refacerea tonusului la persoanele în vârstă şi a copiilor mofturoşi la mâncare. Şi în tratamentul bolnavilor de tuberculoză, afinul este un adjuvant valoros. Sucul de afine  în stare proaspătă  (200 g), băut dimineaţa pe stomacul gol, ameliorează acuitatea vizuală, stimulează apetitul, are proprietăţi antihemoragice şi este eficient în tratamentul flebitei, infarctului miocardic şi febrei tifoide. De asemenea, în timpul iernii, din boabele uscate se prepară o băutură  recomandată în combaterea colibacilozei şi diareii..

Cum se prepară, cum se administrează

Decoctul din fructe uscate şi din frunze  (câte o lingură din fiecare) se prepară prin fierberea acestora într-un litru de apă, timp de 15 minute. Apoi, licoarea se infuzează zece  minute. Cantitatea se bea pe parcursul unei zile.

Infuzia de afine: Se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate, care se fierb în 200 ml apă, timp de 5 minute. Se  infuzează zece  minute, după care ceaiul se strecoară. Se recomandă câte trei ceşti pe zi.

Afinata: Pentru preparare, se folosesc următoarele ingrediente : 2 kg afine, 1,5 kg miere, 3 l ţuică de casă, 2 batoane scorţişoară. Acestea se pun la macerat, într-o damigeană, care trebuie să stea la soare. Când afinata se prepară iarna, se folosesc boabele deshidratate de afine şi damigeana se aşează lângă o sursă de căldură. După  15-18 zile, se strecoară zeama. Se administrează câte 30 ml pe zi în tratamentul colibacilozei şi colitei ; terapia trebuie urmată timp de 10-14 zile.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Recomandările astrologului

Afinul este dominat de planeta Mercur şi astrologii recomandă  terapia cu această plantă mai ales persoanelor născute în zodiile Gemeni şi Fecioară. În acelaşi timp, principiile  active ale plantei   sunt maxime, când Luna trece prin aceste zodii sau prin zodia Taur. Pentru durerile de gât, pentru faringită, tratamentul cu frunze şi cu fructe de afin trebuie să înceapă într-una din aceste zile. Afinul are proprietăţi antinflamatoare, protectoare, vitaminizante şi revitalizante. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate sau din două linguriţe de fructe la 200 ml apă. În afecţiuni ale gâtului, se bea infuzia călduţă şi se face şi gargară cu această licoare de mai multe ori pe zi.      

Mod de folosire:

Decoct din boabe de afine: Fierbem 25 de boabe uscate într-un litru de apă, timp de 15 minute.Apoi, lăsăm să se infuzeze 10 minute. Cantitatea se bea pe parcursul unei zile. Pentru colibaciloză şi colite, terapia durează 14 zile.

Mai multe