Ceaşca de sănătate / Ce trebuie să ştiţi despre cidru

5 martie 2013 19:08   Sănătate
Ultima actualizare:

Cidrul, una dintre cele mai vechi băuturi naturale preparate de om, datează din perioada grecilor şi romanilor. În timp, băutura s-a răspândit pe tot mapamondul.

Consumat în lumea întreagă, cidrul este o băutură preferată de britanici, de francezi şi de americani, pentru a-i enumera doar pe marii consumatori din lume.

În Marea Britanie se înregistrează cel mai mare consum de cidru pe cap de locuitor şi tot aici este sediul central al marilor companii care produc această băutură.

Cidrul face parte şi din categoria băuturilor tradiţionale consumate de francezii din Bretania şi din Normandia. În schimb, cidrul preparat din pere este o băutură tradiţională în Spania.

Ce beneficii are cura cu cidru

Beneficiile curei de cidru se datorează, mai ales, conţinutului mare de fenoli, valoroşi antioxidanţi, a cocteiului de vitamine : C ( în mod special), B1, B2, E, PP şi K, de minerale şi de taninuri. De aceea, cidrul este considerat un remediu valoros şi pentru afecţiuni precum: anorexia, virozele, litiază urinară şi pentru alergii.

Băutura aceasta revigorantă se obţine prin fermentarea sucului de fructe, mai ales de mere şi de pere, la o temperatură de 4-16 grade Celsius. De asemena, se poate prepara cidru şi din alte fructe : coacăze, cătină, caise, vişine, zmeură, caise, piersici, smochine şi din diverse fructe de pădure.

Un consum de câte 50 ml de cidru de trei ori pe zi combate carenţa de vitamine şi de minerale, frecventă la orice vârstă şi reîntinereşte organismul. Totodată, această băutură slab alcoolizată (3-8%) şi revigorantă este recomandată de nutriţionişti pentru aportul de substanţe nutritive, care contribuie la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Cidrul se prepară din ingrediente sortate

Cel mai gustos cidru de mere se prepară din fructe sortate care trebuie să fie coapte, dar acrişoare, zemoase şi din acelaşi soi. Atunci când cidrul se prepară din mai multe soiuri de mere, selectarea acestora trebuie să fie foarte riguroasă : fructele să fie foarte coapte, să nu fie lovite sau cu coaja pătată, atacată de insecte sau de boli. În acest mod, se păstrează aroma merelor, care este esenţială în realizarea unei băuturi foarte aromate.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară delicioasa băutură

Acesta se obţine prin fermentarea mustului proaspăt de mere, la care se adaugă apă, arome naturale (scorţişoară, mentă) şi zahăr, obţional. Când cidrul este preparat din mere de vară sau de toamnă acestea se zdrobesc şi se presează imediat după ce au fost culese. În cazul în care cidrul se prepară din mere de iarnă, acestea se folosesc după patru săptămâni ca să devină mai moi şi mai dulci.

Pentru a obţine un cidru de calitate, după selectarea merelor, acestea se zdrobesc, se pun în vase curate de sticlă sau de lemn şi se lasă să se macereze, timp de şase-zece ore. După aceea, merele se presează cu teascul, astfel că, după prima presare, când merele sunt zemoase, din 100 de kg de mere maceratate se obţin circa 70-80 litri de suc.

Peste această cantitate de suc se adaugă circa 25 % apă potabilă, opţional 500 g zahăr, arome, iar după 24 de ore, amestecul respectiv se presează din nou şi se strecoară. Sucul curat obţinut se lasă să fermenteze cinci-şase săptămâni. Când apare spuma, cidrul se limpezeşte din nou şi se toarnă în alt butoi curat. După ce fermentarea s-a încheiat, cidrul se toarnă din nou în alt butoi sau în vase de sticlă şi se astupă bine. Se poate consuma după trei săptămâni. Anemicii şi convalescenţii pot să bea câte un pahar de 100 ml de două ori pe zi.

Cum se prepară cidrul de zmeură

Această băutură foarte aromată se obţine prin presarea fructelor; apoi acestea se lasă la macerat 48 de ore în vase de lemn, de sticlă sau de plastic, evitându-se vasele metalice. După acest interval, fructele se storc într-un tifon sau cu o presă manuală. Separat, se prepară siropul de zahăr: la un litru de suc de zmeură se adaugă un litru de apă şi 700 g de zahăr pentru cidrul „sec"sau un kg de zahăr pentru cidrul dulce.

Se lasă să fermenteze în damigene, la temperatura camerei, la 18-20 grade Celsius, şase săptămâni, după care se strecoară şi se toarnă într-o damigeană curată, care se închide cu un dop de plută nou, care a fost opărit. În acelaşi mod se prepară şi cidrul de coacăze şi de vişine.

O băutură revigorantă din cidru

Cidrul poate fi folosit la prepararea unei băuturi aromate şi tonice. La doi litri de cidru se adaugă o linguriţă de cuişoare şi trei beţe de scorţişoară. Sucul se pune la fiert, la foc mic, după 15 minute de fierbere se adaugă zahăr după gust, amestecând mereu. După aceea, se îndepărtează mirodeniile se mai lasă să clocotească două-trei minute şi se ia de pe foc. Băutura aceasta se consumă în anotimpul rece, cu prilejul unor evenimente de familie sau în timpul popasurilor pe care le fac excursioniştii care au de parcurs distanţe mari pe jos.

Mai multe