Ceaşca de sănătate / Ce trebuie să ştiţi despre pătrunjel
Puţină lume cunoaşte faptul că pătrunjelul este o verdeaţă apreciată de specialişti din punct de vedere gastronomic şi terapeutic.
„Planta este un remediu incontestabil pentru o varietate de boli de la astenie, anemie, tulburări circulatorii şi până la eliminarea toxinelor din organism, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă 100 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: săruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, fier, provitamina A, mai multă vitamina C în comparaţie cu 100 g fructe de măceşe sau cu o lămâie.
În acelaşi timp, pătrunjelul este un valoros panaceu care conţine complexul vitaminic B, vitamina E şi histamină, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor”.Terapia cu suc de pătrunjel, spun nutriţioniştii europeni, contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă.
Pătrunjelul tratează dependenţa de tutun
Dependenţa de tutun nu se vindecă prea uşor. Nutriţioniştii au ajuns la concluzia că, în competiţia cu medicamentele, anumite plante medicinale cum ar fi pătrunjelul, pedicuţa şi sunătoarea sunt remedii care triumfă în bătălia cu acest viciu.
Un leac pe bază de pătrunjel s-a dovedit o alternativă la ispititoarea ţigară şi se administrează între mese.
S-a dovedit că un remediu (care „stinge” în mod sigur ţigara) se prepară din câte două linguriţe de frunze, de seminţe şi de rădăcină de pătrunjel, amestecate în părţi egale, apoi măcinate.
În pulberea obţinută se adaugă apă caldă, până se obţine o pastă. Din acest leac, se administrează zilnic câte trei linguriţe. Este important ca preparatul să se consume proaspăt.
Calmant al sistemului nervos
În medicina naturistă, pătrunjelul este considerat un panaceu când vine vorba despre efectele lui terapeutice. Modestul pătrunjel este un calmant dovedit al sistemului nervos, ţine sub control alergiile, scade nivelul colesterolului „rău”, fiind indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale şi în cardiopatie.
Nu în ultimul rând, în caz de convalescenţă, cura cu pătrunjel grăbeşte vindecarea. Specialiştii afirmă că cel mai eficient leac cu pătrunjel este sucul proaspăt-câte 50 ml pe zi- , un interval de două săptămâni. Această terapie care este la îndemâna noastră alungă bolile de lângă noi şi nu are efecte secundare.
Pătrunjelul- duşmanul alcoolismului
Terapia cu pătrunjel are o acţiune favorabilă în lupta cu viciul exceselor bahice. Siropul preparat din întreaga plantă : frunze, tulpină şi rădăcini are efecte nebănuite în combaterea alcoolismului.
Un remediu plăcut, uşor de preparat şi de administrat, este siropul de pătrunjel, care combate, de asemenea, şi mahmureala.
Leac antimahmureală
După un chef, când ameţelile sunt persistente, un sirop inedit vine în ajutorul celui care a testat prea multe „ tonice bahice”. Siropul se preparăt din trei linguri de frunze de pătrunjel şi din cojile a două banane care se fierb în 500 ml de apă. Tratamentul trebuie urmat trei zile la rând.
Calmant pentru zbaterea muşchilor
Se spune că, atunci când ţi se zbate ochiul sau un muşchi, este un semn rău. În jurul nostru se spune adesea că aceste spasme sunt semne providenţiale, care ne avertizează asupra unor întâmplări neplăcute care vor urma.
Specialiştii sunt însă de altă părere: zbaterea muşchilor are la origine o cauză medicală. În astfel de situaţii, este indicată o infuzia care se preparată dintr-o legătură de pătrunjel şi o cană de apă, în care se adaugă cinci picături de ulei de cătină .
Din acest leac, se consumă câte trei căni pe zi. În acelaşi timp, cu această infuzie se poate face şi un masaj uşor pe zona afectată.Tonic pentru copii
Decoctul de pătrunjel este un tonic indicat în perioada de creştere a copiilor. Ceaiul se prepară din 50 g de rădăcină de pătrunjel care se fierbe într-un litru de apă, timp de cinci minute. Se administrează câte două căni de decoct pe zi, înainte de masă, în perioada de creştere a copiilor. Totodată, acest remediu s-a dovedit eficient în caz de astenie, precum şi în tratamentul bolilor reumatice. Elimină toxinele din organism
Puţină lume cunoaşte faptul că pătrunjelul, un zarzavat foarte apreciat, nu are numai rolul de plantă aromatică în gastronomie. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne spune că este un remediu incontestabil pentru îmbunătăţirea digestiei şi pentru eliminarea toxinelor din organism.
În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă peste o 100 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: minerale (calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu), provitamina A, mai multă vitamina C decât 100 g fructe de măceşe sau o lămâie, complexul vitaminic B, vitamina E şi histamina, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor.
Terapia cu suc de pătrunjel contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă.
Reţeta săptămânii
Siropul de pătrunjel combate alcoolismul
Acest leac simplu are efecte nebănuite în combaterea alcoolismului şi oboselii
Cum se prepară şi cum se administrează
Ingrediente: 50 g pătrunjel, coaja unei portocale şi a unui grepfruit se fierb într-un litru de apă, la foc mic, până când lichidul scade la jumătate. Licoarea obţinută se îndulceşte cu miere ( câte o lingură la fiecare cană).Toată cantitatea se bea pe parcursul zilei. Terapia trebuie urmată timp de 14 zile şi, după o pauză de şapte zile, se poate repeta.