Ceaşca de sănătate: Ce trebuie să ştiţi despre cicoare

8 octombrie 2013 20:48   Sănătate
Ultima actualizare:

În Roma Antică, rădăcina plantei era folosită în numeroase preparate benefice pentru purificarea sângelui, iar în Egipt, terapeuţii acelor timpuri recomandau cura cu cicoare pentru detoxifierea ficatului.

Specialiştii spun că cicoarea este una dintre cele mai generoase surse de vitamine (A, B, C, E şi K), cu un conţinut bogat în săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, zinc şi magneziu), în ulei volatil, dar şi în compuşi amari, precum inulina, substanţă care scade riscul apariţiei cancerului de colon şi ajută la sănătatea oaselor.

Stimulează secreţia de bilă

Pentru persoanele care au pietre la vezica biliară, crizele de bilă sunt chinuitoare. Terapeuţii au o veste bună pentru aceşti bolnavi. Decoctul de cicoare este un remediu excelent, deoarece rădăcina plantei conţine taninuri, substanţe care stimuleză secreţia de bilă şi ajută la eliminarea substanţelor care contribuie la formarea calculilor. Mai mult, dacă aceste pietre nu au dimensiuni prea mari, încât să blocheze canalele excretoare, cura cu decoct de cicoare poate ajuta chiar la evacuarea calculilor biliari.

Datorită principiilor amare, a insulinei şi a colinei, cicoarea are efecte diuretice şi stimulează producţia de urină. Aceste substanţe active conţinute de plantă previn formarea calculilor renali, facilitând eliminarea fără complicaţii a calculilor existenţi.

Stimulează pofta de mâncare

În zilele foarte aglomerate, dar şi în perioada examenelor, pentru a face faţă eforturilor intelectuale şi stresului, fitoterapeuţii ne recomandă să bem „cafeluţa de cicoare". Licoarea care înlocuieşte cafeaua naturală are şi alte efecte terapeutice: stimulează pofta de mâncare, este un bun adjuvant în tratamentul afecţiunilor biliare şi hepatice. Totodată, cafeluţa de cicoare este la fel de eficientă şi în combaterea acneii şi constipaţiei.

Are efect sedativ

Pentru persoanele care au stări de agitaţie, care suferă de insomnie sau se confruntă cu tulburări nervoase datorate stresului, preparatele din rădăcină de cicoare sunt leacuri dovedite cu efect sedativ.

Revigorează memoria

„ Cercetările mai recente menţionează că rădăcina de cicoare conţine şi insulină, fiind o speranţă de viaţă pentru diabetici. Cafeaua de cicoare, preparată din rădăcina plantei, calmează durerile abdominale şi nu prezintă riscul dependenţei. În plus, acest sortiment de cafea revigorează memoria şi combate oboseala în cazul persoanelor care desfăşoară activităţi intelectuale intense.

În astfel de situaţii, specialiştii recomandă un consum zilnic de două căni. Cafeau de cicoare se poate obţine în casă prin măcinarea rădăcinii de cicoare în râşniţa de cafea. De asemenea, acest sortiment de cafea se poate procura de la magazinele cu produse naturiste" spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Leac pentru problemele digestive

Terapeuţii apreciază că ceaiul de cicoare combate cu succes digestia leneşă, tusea şi anemiile. Consumată zilnic, infuzia este foarte bună şi pentru problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scăderea sau creşterea poftei de mâncare.

Decoctul de cicoare elimină toxinele

Potrivit unui studiu recent, infuzia de cicoare este un filtru care ajută la eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii în tratamentul unor afecţiuni reumatice, precum guta, reumatismul şi artrita.

Reţetele săptămânii

Infuzia de cicoare se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate de plantă la o cană cu apă clocotită; se administrează câte două căni pe zi.

Cafeau de cicoare se prepară din două linguriţe de rădăcini de cicoare ( prăjite puţin şi măcinate cu ajutorul râşniţei de cafea) şi o cană de 200 ml de apă. Băutura se fierbe timp de cinci minute, apoi se îndulceşte cu miere sau cu fructoză. Se recomandă câte două căni pe zi.

Siropul de cicoare se prepară dintr-un litru de infuzie în care se adaugă 800 g de zahăr şi se fierbe la foc potrivit, până în momentul când lichidul devine gros, de consistenţa smântânii. Siropul este indicat în afecţiunile digestive ale copiilor (câte o linguriţă de trei ori pe zi). De asemenea, acest sirop combate accesele de tuse.

Decoctul de rădăcină : Se fierbe o linguriţă de rădăcină uscată şi mărunţită într-o cană şi jumătate de apă timp de cinci minute. Ceaiul se bea călduţ, porţionat în trei prize, înaintea meselor principale. Cura de două săptămâni creşte secreţia de bilă, contribuind şi la regenerarea celulei hepatice, îndeosebi în cazul persoanelor care consumă mult alcool.

Prevenţie: Când este consumată în exces, cicoarea poate să favorizeze apariţia gazelor şi a diareei.

Mai multe