Ceașca de sănătate: Ceaiul de hibiscus poate înlocui cafeaua de dimineață, combate hipertensiunea și stresul

12 februarie 2019 18:44   Sănătate
Ultima actualizare:

Hibiscusul, o plantă medicinală tot mai prezentă pe piața produselor naturiste din țara noastră, are efecte fortifiante și relaxante. Superbele flori ale acestei plante, provenite din zona Orientului, sunt incluse în compoziţia multor remedii naturale cu efect remarcabil în bătălia cu stresul.

În preparate medicinale, hibiscusul este folosit frecvent sub formă de flori din specia Hibiscus sabdariffe, originală din zona Orientului și a Asiei.

De ce este apreciată planta hibiscus ?

Din florile speciei Hibiscus Sabdariffa se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante, care revigorează organismul şi combate  efectele stresului.

„Infuziile preparate din hibiscus sunt eficiente în tratamentul multor afecţiuni survenite pe fond nervos, printre care indigestiile, oboseala cronică şi hipertensiunea arterială. Preparatele cu flori de hibiscus s-au dovedit un leac foarte eficient pentru hipertensivi. Studiile recente arată o eficienţă deosebită a preparatelor cu hibiscus, echivalentă cu medicamentele alopate recomandate hipertensivilor. 

Ce beneficii ne oferă florile de hibiscus

Florile speciei Hibiscus Sabdariffa reduc absorția alcoolului în organism și, de aceea, terapeuții le recomandă în combaterea alcoolismului. Totodată, această plantă combate deranjamentele digestive și alungă stările de oboseala fizică și psihică prelungită. În urma studiilor de laborator, fitoterapeuţii au mai descoperit încă un beneficiu pentru sănătate oferit de această plantă. Efectele stimulatoare ale acestei specii de hibiscus sunt la fel de mari  ca și cele de cafea. De aceea ceaiurile de hibiscus înlocuiesc cu succes cafeaua de dimineaţă.

”Toate aceste beneficii se datorează substanţelor active din compoziţia plantei: acidul hibiscic, hibiscina, hibiscitrina alături de alţi cinci acizi, citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic şi un ulei specific plantei. Când sunt amestecate cu măceşele (fructe apreciate pentru conținutul  de vitamina C), dar şi cu alte fructe de pădure, ceaiurile de hibiscus au efecte remarcabile în bătăia cu stresul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Din florile de Hibiscus Sabdariffa se prepară băuturi cu proprietăți calmante și reconfortante care alungă oboeala și efectele stresului”.   

Stimulează digestia

De-a lungul deceniilor, aceste flori de hibiscus sunt recomandate de fitoterapeuţi ca un stimulent pentru digestie, deoarece ceaiul combate constipaţia şi îndepărtează  gazele. Se consumă zilnic câte două-trei căni de infuzie.

Hibiscusul versus „botox din plante”

Pentru fermitatea şi frumuseţea pielii, specialiştii recomandă  consumul ceaiului de hibiscus, care este bogat în mucilagii şi în zaharuri sănătoase. Totodată, extractul de hibiscus este folosit şi în cosmetică pentru că efectele sale sunt asemănătoare botoxului: netezeşte ridurile şi redă tenului un aspect luminos şi tânăr. De aceea, planta se mai numeşte „botox” din plante .

Reţetele săptămânii

Siropul din hibiscus este reconfortant

  • Ingrediente: 5 linguri de plantă, sucul unei lămâi, 300 g zahăr, 1 litru apă.
  • Preparare: Se fierbe planta într-un litru de apă, timp de zece minute la foc mic, apoi se strecoară decoctul. În acest ceai se adaugă zahărul; siropul se fierbe, tot la foc mic, până se îngroaşe. Înainte de a lua vasul de pe foc, se încorporează sucul de lămâie în  siropul obţinut şi se amestecă doar cu o lingură de lemn. Siropul se toarnă cald în borcane sterilizate  care se închid etanș cu un capac.
  • Cum se administrează: Se recomandă câte o lingură de sirop după fiecare masă principală, iar ultima porţie se administrează înainte de culcare. Leacul are efecte relaxante asupra organismului.       

Vinul de hibiscus este benefic în tratamentul hipertensiunii arteriale și al oboselii cronice

  • Ingrediente: 1 litru vin de casă, 6 linguri de pulbere de hibiscus, o  lingură de stafide şi o jumătate linguriţă de scorţişoară.
  • Preparare:  Într-un litru de vin curat, de casă, fără conservanţi, se adaugă, pe rând, toate ingredientele. Vinul este lăsat să fermenteze timp de 14 zile. După aceea, se strecoară şi se îmbuteliază în sticle sterilizate cu alcool şi astupate  etanş cu capace.
  • Cum se administrează: Zilnic, se bea câte un păhărel de 50 ml un interval de trei săptămâni. Tratamentul cu acest vin este indicat în stări febrile, în hipertensiunea arterială şi în oboseala cronică.

Maceratul de hibiscus la rece: tonic al sistemului nervos

  • Ingrediente: 2 linguriţe de pulbere de hibiscus, o cană de 250 ml apă plată.
  • Preparare:  Maceratul se prepară din două linguriţe de pulbere obţinută prin măcinarea plantei şi o cană de 250 ml apă plată sau de izvor. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, după care băutura se filtrează şi se bea.
  • Cum se administrează: Doza recomandată este de trei căni pe zi, iar terapia trebuie continuată timp de o lună. Maceratul de hibiscus este un tonic al sistemului nervos care combate oboseala cronică şi stresul. 

Infuzie de hibiscus combate oboseala cronică și stresul

  • Ingrediente: 1 linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbinte
  • Preparare: Planta se lasă la infuzat, în apă fierbinte, timp de cinci minute.
  • Cum se administrează: infuzia se strecoară şi se bea câte o cană dimineaţa, la micul dejun, în locul cafelei şi după masa de prânz.
Mai multe