Ceașca de sănătate: Chimenul, un aliat pentru sănătatea noastră de fiecare zi
Chimenul este o plantă ierboasă din familia morcovului. Planta poate fi cultivată , dar poate fi întâlnită și în flora spontană, în fânețele din zonele submontane și montane. Nutriționiștii scot în evidență proprietățile terapeutice ale acestei plante, cu efecte deosebite asupra sănătății.
”Chimenul intensifică metabolismul și sporește capacitatea organismului de a arde grăsimile cu un procent semnificativ de 25%. Planta poate fi folosită în trei domenii: în bucătărie ( ca și condiment), în industria băuturilor ( datorită aromelor sale specifice și substanțelor active pe care le conține) și în medicina naturistă, pentru efectele sale terapeutice pozitive în procesul de digestie, de îmbunătățire a imunității și de calmant al durerilor abdominal. De asemenea, chimenul are proprietăți diuretice, antispastice, expectorante și vermifuge”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul :” Sănătatea noastră de fiecare zi”.
Opinia fitoterapeuților europeni
Fitoterapeuții europeni menționează că terapia cu chimen este recomandată în dureri de cap, răceli, astenie fizică, cancer de colon și cancer de piele, dar și în caz de astm bronșic. Ceaiul de chimen este un remediu dovedit pentru colicile gastrice, pentru bronşite, pentru stimularea lactaţiei la femeile care alăptează, dar şi a poftei de mâncare la copiii mofturoşi. Chimenul este un aliat de nădejde în lupta cu caloriile și este recunoscut ca „doctorul specialist în tratarea problemelor abdominale, deoarece îi asigură acestuia liniştea” spun specialiştii europeni.
Infuzia de chimen este excelentă în procesul de concentrare
În mod surprinzător, infuzia preparată din chimen a dovedit o influenţă formidabilă în procesul de concentrare! În această privinţă, specialiştii recomandă, ceaiul de chimen care nu are prea mulţi concurenţi. Unii terapeuţi europeni spun că, alături de dieta bazată pe nuci, ceaiul din seminţe de chimen ne ajută să fim posesorii unei „memorii de elefant”.
Reţeta săptămânii
Infuzia de chimen
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia se prepară din două linguriţe de seminţe pisate la o cană de apă clocotită. După 15 minute de infuzare, ceaiul poate fi băut cu înghiţituri mici. Zilnic se administrează câte două- trei căni de infuzie. După o cură de 21 de zile, urmează o pauză de şapte zile, apoi, terapia se poate repeta.
Bine de știut!
Doza recomandată de specialist nu trebuie depășită, deoarece consumat în cantități mari, chimenul este toxic. Totodată, consumul excesiv de ceai de chimen poate să aibă efecte negative asupra digestiei și să cauzeze spasme.Alte contraindicații
Totodată, ceaiul de chimen îndulcit este contraindicat femeilor însărcinate și persoanelor bolnave de epilepsie.