Ceaşca de sănătate Coacăzele, roşii şi negre, remedii tonice şi răcoritoare
Fiind sărace în grăsimi şi calorii, coacăzele sunt recomandate de nutriţionişti în tratamentul a zeci de boli, dar nu lipsesc nici din curele de slăbire. Conţinutul semnificativ de fibre din compoziţia acestor valoroase fructe de pădure este eficient în tratamentul constipaţiei şi al multor probleme digestive.
De asemenea, coacăzele sunt bogate în fitonutrienţi şi antioxidanţi, comparate de nutiţionişti cu un “izvor”de beneficii pentru sănătate.
Fie că sunt roşii sau negre, coacăzele sunt surse excelente de vitamine esenţiale şi de minerale.
Coacăzele negre combat oboseala
În comparaţie cu alte alimente, coacăzele negre au cel mai mare conţinut de antioxidanţi. Avantajele acestor aromate fructe de pădure asupra sănătăţii sunt remarcabile ! De aceea, mulţi specialişti le-au inclus în dietele lor şi le recomandă acelor persoane care vor să-şi îmbunătăţească starea de sănătate. Coacăzele negre se numără printre fructele cele mai bogate în vitamina C, iar unii autori au stabilit diferite valori ale acestei vitamine ce variază între 60- 192 mg la 100 g fructe. Deoarece în compoziţia acestui soi de coacăze există anumite substanţe numite antocianine, spre deosebire de alte fructe, coacăzele păstrează vitamina C în forma activă biologic în toate preparatele nutriţionale: infuzie, suc, sirop, vin sau lichior. Pe lângă vitamina C, coacăzele negre conţin şi alte vitamine: A, B, P, PP, alături de minerale esenţiale precum : magneziul, potasiul, calciul, fosforul, bromul, fierul şi zincul. „Datorită nutrienţilor conţinuţi, coacăzele negre încetinesc procesul de îmbătrânire, îmbunătăţesc vederea, protejează sistemul nervos de radiaţii şi de radicalii liberi, combătând oboseala”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în
biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Mai mult, administrate în cure de trei săptămâni, aceste fructe foarte aromate, cresc puterea de memorare. Totodată, coacăzele negre au un nivel scăzut de calorii, de grăsimi saturate, de colesterol şi de zahăr. De aceea, preparatele din coacăze negre stimulează secreţia sucului gastric, reduc procesele de putrefacţie şi măresc diureza.
În acelaşi timp, datorită bogatului conţinut de vitamina C, coacăzele negre sunt recomandate de nutriţionişti în tratarea bolilor de stomac, afecţiunilor hepatobiliare, oboselii generale, scorbutului şi surmenajului.
Coacăzul roşu, leac pentru afecţiuni ale stomacului şi ficatului
Din Evul Mediu, medicii acelor timpuri recomandau acest soi de coacăz în tratamentul diferitelor afecţiuni digestive acute.
În zilele noastre, coacăzele roşii sunt, fără îndoială, unele dintre fructele de pădure foarte apreciate pentru virtuţile lor terapeutice, dar şi pentru gustul acrişor şi aroma lor inconfundabilă. Cantitatea semnificativă de acid citric din compoziţie, recomandă coacăzul roşu ca pe un aliment- medicament, eficient în afecţiuni ale stomacului şi ficatului.
Virtuţile coacăzului roşu
Fructele acrişoare ale coacăzului roşu se caracterizează prin proprietăţi tonice şi aperitive, digestive, diuretice şi depurative. De asemenea, coacăzul roşu are un efect tonic ; de aceea, terapeuţii îl recomandă în afecţiuni însoţite de febră şi în problemele digestive acute (ale stomacului şi intestinelor).
Cine trebuie să consume fructe de coacăz roşu
Nutriţioniştii susţin că aceste fructe se recomandă persoanelor care şi-au pierdut vitalitatea. De aceea, aceste persoane sunt mereu agitate şi nemulţumite, iar pentru a evita momentele de revoltă, terapeuţii le recomandă să consume coacăze : proaspete, infuzii şi siropuri din delicioasele fructe de pădure.
Fructele se consumă ca atare şi sub formă de suc
Reţetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
Coacăzul negru
Infuzia : Se prepară dintr-o linguriţă de frunze şi o cană de apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară şi se consumă. Ceaiul cu efect depurativ şi tonic combate oboseala
şi tratează afecţiunile stomacului şi intestinelor. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi.
Siropul : Se fierb 500 g fructe uscate într-un litru de apă, până când lichidul scade la jumătate. Atunci, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou, până când licoarea scade din nou la jumătate. Atunci siropul este gata şi se toarnă cald în sticle. După ce se mai răceşte, se sigilează sticlele.
Preparatul are efect energizant, sedativ, hipotensiv şi diuretic. Se consumă câte o lingură de sirop, după mesele principale.