Ceaşca de sănătate / Cocteilul de mere, o băutură tonică tradiţională

14 august 2012 19:55   Sănătate
Ultima actualizare:

"Un măr pe zi ţine doctorul departe de casă" este un fapt dovedit de medicina alternativă. Dintre fructele autohtone, acest fruct este un uriaş depozit de nutrienţi.

De atuurile lui, care fortifică sistemul imunitar, pot beneficia persoanele de orice vârstă: copiii anemici, convalescenţii şi toate categoriile profesionale care muncesc contracronometru.

„La evenimente de familie şi la sărbătorile tradiţionale cocteiul de mere este o băutură renumită şi apreciată atât pentru aromă, cât şi pentru efectul revigorant. Savurând un cocteil de mere, beneficiem de cei mai buni nutrienţii conţinuţi de fruct: taninuri, zaharuri, vitamine (A, B3, C, PP), pectină, un remediu sigur împotriva colesterolului, acizi organici şi minerale precum potasiul, fosforul şi calciul", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Mărul are efecte deosebite în afecţiunile cardiovasculare, fiind un factor de reducere a colesterolului, influenţând, totodată în bine, tensiunea arterială, evoluţia edemelor cardio-renale şi a ateroscleroza. Mărul este considerat un tonic excelent în caz de oboseală fizică şi intelectuală, având o mare valoare calorică - 128 calorii/100 g mere.

Nutriţioniştii îl recomandă într-o varietate de afecţiuni- de la colibaciloză, reumatism, litiază urică şi până la insomnii sau stări febrile. Despre acest fruct miraculos s-au scris sute şi sute de studii şi cercetările continuă.

Reţeta săptămânii

Cocteil de mere

Mod de preparare

Ingrediente: 10 mere mai dulci, 4 linguri de miere, o linguriţă rasă cu scorţişoară, 10 cuişoare măcinate, 2 pliculeţe cu vanilie şi sucul unei lămâi.

Preparare: Merele curăţate şi tăiate cubuleţe se mixează. În sucul obţinut se adaugă celelalte ingrediente, mestecându-se cu o lingură de lemn. Cocteiul se toarnă într-un bol şi se serveşte înaintea mesei. Opţional se adaugă şi o linguriţă - două de rom.

Mai multe