Ceașca de sănătate: Cum să tratăm afecțiunile specifice sezonului rece
Pătlagina, un leac dovedit pentru bolile organismului
De-a lungul timpului, patlagina a dovedit ce minuni face în viața noastră în sezonul rece. Ca leac recunoscut, planta tratează cu suuces o varietate de afecțiuni: plămânii, căile respiratorii,(tusea convulsivă, bronșita,) afecțiunile vezicii biliare, infecțiile pielii, furunculele și rănile severe. Nu în ultimul rând, remediile cu pătlagină normalizează valorile colesterolului și trigliceridelor.
În sezonul rece, românii folosesc pătlagina ca leac eficient pentru bolile frecvente acum
De secole, românii folosesc pătlagina ca leac sigur pentru tămăduirea bolilor de plămâni și a rănilor grave, care le-au creat probleme și se vindecă foarte greu. În multe familii, românii păstrează pentru urmași, tradiția rețetelor ieftine și salvatoare cu patlagină.
Pentru tratament se folosesc frunzele plantei
Pătlagina este o plantă care se adaptează ușor la diferite condiții de sol, de umiditate, lumină și temperatură. De aceea, fitoterapeuții apreciază că există mai multe specii de pătlagină și fiecare are propriile principii active. ”De la pătlagină se folosesc în special frunzele, datorită conținutului bogat al acestora în: mucilagii, zaharuri, ulei volatil, subsatnțe proteice, carotenoizi, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, molibden, cupru), substanțe antibiotice, dar și vitamine valoroase pentru vigoarea organismului: A, C, K”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul: ”Pătlagina alungă bolile din viața noastră, trebuie s-o ocrotim și noi”.
Rețeta săptămânii: Cum se prepară, cum se administrează
Siropul de pătlagină, o rețetă inedită
Siropul de pătlagină se găsește în farmacii, dar îl putem prepara și în casă. Cititorilor noștri, care urmăresc rubrica ”Ceașca de sănătate”, le oferim o rețetă inedită, preparată de călugării de la Mănăstirea Turnu.
Ingrediente: 500 g frunze proaspete, 500 g miere polifloră
Frunzele proaspete de pătlagină, spălate în mai multe ape, se pun într-o pungă care se pătrează în congelator timp de 24 de ore. După aceea, punga respectivă se presează cu râșnița. În sucul obținut se adaugă aceeași cantitate de miere și ingredientele se amestecă foarte bine până se omogenizează. Siropul obținut se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, apoi se toarnă fierbințe în sticluțe, care se închid ermetic. Este important ca răcirea siropului să se facă treptat. De aceea, peste sticluțe se pune un prosop gros. După ce s-au răcit, sticluțele se păstrează într-un loc răcoros: la frigider sau în pivniță. Zilnic se administrează câte 3 lingurițe de sirop, timp de o săptămână. Rezultatele nu întârzic să apară. Acest sirop este un remediu de excepție pentru afecțiunile respiratorii și pentru tusea severă și efectul tratamentului este de durată.
Un remediu renumit pentru bolile frecvente iarna: Limba mielului
Limba mielului este o plantă renumită în eficiențasa în tratamentele frecvente în bolile frecvente iarna : gripa, guturaiul, bronșita, reumatismul și inflamațiile rinichilor. Sub formă de infuzie, Limba mielului este eficientă și în tratamentul scarlatinei și pojarului. În Europa, cruciații au adus planta de la Damasc în secolul al XVea, recunoscându-i efectul antifebril. Ca dovadă, numele științific plantei, provenit din limba arabă, care, în traducere, înseamnă ”părintele sudorii”.
Specialiștii și-au arătat interesul pentru efectele plantei
În studiul despre Limba mielului, fitonutriționistul Eric Favre amintește că, de-a lungul timpului, planta a trezit interesul specialiștilor privind efectele ei și în alte afecțiuni: ca antidot împotriva melancoliei și al crizelor cardiace, în timpul iernii. În timpul Renașterii , ca plantă comestibilă, Limba mielului a fost folosită mai ales la prepararea supelor de legume, combinată cu păpădia și cresonul, în Evul Mediu.
Deoarece este bogată în minerale ( Mai ales în nitrat de potasiu), mucilagii și acizi grași polinesaturați, infuzia de Limba mielului combate procesul de deshidratare a pielii, degradarea unghiilor și a podoabei capilare.
Cum se prepară, cum se administrează planta:
Infuzia se prepară dinr-o linguriță de frunze și flori uscate la o cană de 200 ml de apă. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Decoctul se prepară din două lingurițe de plantă- frunze și tulpină , la o cană de apă, prin fierbere timp de 5 minute.