Ceaşca de sănătate. De Paşte, vinul pelin este vedetă

8 aprilie 2015 17:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Potrivit tradiţiei, la Sărbătorile Pascale, închinăm un pahar cu vin de calitate cu rudele şi cu oaspeţii. Specific acestei sărbători este vinul-pelin, uşor amărui, care merge de minune cu friptura de miel.

Vinul pelin, fie că este alb, roşu sau rose însoţeşte, prin tradiţie, preparatele specifice  pentru masa de Paşte. 

În Evul Mediu, pelinul a devenit vedetă

În medicina populară, pelinul este un remediu dovedit  care tratează afecţiunile de stomac şi de ficat. Pelinul era folosit  frecvent ca plantă de leac de daci, de romani şi de greci. În Evul Mediu însă, pelinul devenise o plantă importantă, recomandată în medicina practicată în schituri şi mănăstiri. În renumita sa carte 

„Farmacia verde-miracolul vindecării bolilor”, preotul german Sebastian Kneipp prezenta rezultatele miraculoase ale experienţei sale de o jumătate de veac şi făcea pelinului o recomandare foarte utilă : „Cine suferă de stomac sau de ficat, în loc să întindă mâna după tutun, mai bine să ia de două- trei ori pe zi câte o priză de pelin uscat pe care să-l presare cu două degete peste prima lingură de supă, sau să-l pună în mâncare, ca pe piper”. 

Alte recomandări referitoare la folosirea pelinuilui

Preparatele cu efecte medicinale din pelin : infuzia, pulberea, lichiorul, siropul sau tinctura sunt eficiente în afecţiuni precum edemele renale, anorexia, gastrita hipoacidă, hemoroizii şi rănile care se vindecă greu. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă pelinul pentru acţiunea sa complexă asupra căilor gastro-intestinale:” Infuzia de pelin face o curăţenie generală în acest sector, distruge inclusiv viermii intestinali, tratează diabetul şi are calităţi depurative. Mai mult, preparatele din pelin, pe lângă faptul că sunt tonice amare, revitalizante gastrice şi intestinale, acestea stimulează şi anumite zone pe creier, fiind apreciate ca tonice cerebrale. De asemenea, în cazul bolnavilor de ciroză, tratamentul cu pulbere de pelin, administrat sublingual (o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi), timp de 21 de zile, ajută la eliminarea lichidului”. 

Ce beneficii are pentru organism

Vinul-pelin activează circulaţia, combate slăbiciunea  rinichilor ( insuficienţa renală), melancolia, limpezeşte vederea, revigorează inima şi plămânii şi îmbunătăţeşte digestia. Totodată, cura asigură rezistenţă la infecţii, tratează şi previne ateroscleroza, afecţiunile metabolice (guta şi reumatismul), diabetul senil (cel de tip II), reduce valorile anormale ale grăsimilor din sânge (colesterol şi trigliceride). De asemenea, s-a mai dovedit că, pe parcursul curei,  rezistenţa organismului în sezonul virozelor şi gripelor creşte  şi organismul se , revigorează după vindecarea infecţiilor.      

O cură simplă trebuie urmată şapte zile

În general, o cură cu preparate din pelin trebuie urmată timp de şapte zile, fără pauze. În acest timp, se respectă un regim alimentar strict, fără nicio abatere de la  recomandările terapeutului.

Respectaţi restricţiile alimentare în timpul curei

Persoana care urmează o cură cu preparate din pelin trebuie să elimine din dieta zilei carnea, peştele, ouăle, produsele de cofetărie şi de patiserie, iar despre consumul de alcool şi de tutun, nici nu poate fi vorba. În schimb, cine urmează cura poate să se înfrupte cu fructe, cu legume, cu uleiuri vegetale şi, după caz, cu nuci.   

Mierea sau dulceaţa atenuează gustul amar

Şi cantitatea zilnică de pâine se reduce la 200 g, evitându-se  pâinea proaspătă. În schimb, se recomandă pâine mai uscată sau  pâine prăjită. 

Sunt persoane care ocolesc terapia cu pelin din cauza gustului amar al plantei. În acest caz, preparatul ales trebuie amestecat cu puţină miere sau cu dulceaţă. 

Reţetele săptămânii

Tratament care previne balonările

Infuzia: Se prepară din frunze şi flori uscate (o linguriţă de plantă la 400 ml apă). Se bea câte 50 ml, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Această infuzie previne balonările şi se administrează timp de şapte zile.

Vinul de pelin poate fi vinul casei

Cum se prepară

Dacă vreţi să beţi vin pelin la sărbătorile familiei sau să urmaţi o cură cu această licoare, trebuie să-l preparaţi  primăvara .

Culegeţi pelinul în luna mai sau iunie, în perioada când luna este în creştere, apoi stoarceţi sucul din frunzele proaspete de pelin cu ajutorul storcătorului de fructe. Într-un litru de vin curat, de casă, adăugaţi 150 g de miere şi 40 ml suc de pelin. Licoarea obţinută o puneţi într-un vas care se lasă să se încălzească pe aragaz  Când vinul a atins punctul de fierbere, luaţi vasul de foc, strecuraţi vinul şi păstraţi-l în sticle curate.

Cum se administrează în timpul curei

Vinul-–pelin se administrează înainte de micul dejun (câte 20 ml) din trei în trei zile, adică se bea porţia  de 20 ml în prima zi, a doua zi va fi pauză, a treia zi se bea din nou 20 ml, după care faceţi din nou pauză.

Lichiorul de pelin, bun pentru afecţiunile digestive

O băutură plăcură la gust şi foarte sănătoasă este lichiorul de pelin

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 3 linguri de pelin uscat, 1kilogram de zahăr, sucul şi coaja unei lămâi, 30o ml de ţuică de secară şi un litru de apă.

Preparare: Se prepară o infuzie din apă şi pelin şi se strecoară. Apoi se adaugă zahărul, sucul şi coaja de lămâie şi se fierbe timp de 15 minute. Când licoarea se mai răceşte, se adaugă ţuica. Zilnic, se administrează câte cinci linguriţe de lichior, în orice afecţiune digestivă.

Mai multe