Ceaşca de sănătate: Fumăriţa, un elixir care previne îmbătrânirea prematură
În categoria plantelor medicinale româneşti, fumăriţa şi-a dobândit renumele de cel mai puternic elixir al tinereţii. Cercetările moderne efectuate asupra plantei au confirmat proprietăţile terapeutice atribuite fumăriţei de fitoterapia tradiţională.
Iarba de fumăriţă, aşa cum i se mai spune plantei în popor, este un remediu pentru afecţiuni hepato-biliare (dischinezii , litiază, colică biliară), afecţiuni pulmonare (astmul bronşic alergic), boli ale sistemului circulator (tensiune oscilantă, hipotensiune, hipertensiune, aritmie cardiacă şi ateroscleroză), boli cutanate şi subcutanate (acnee, eczeme, furuncule, celulită, urticarii alimentare şi pentru psoriazis.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie recomandă tratamentul cu fumăriţă pentru puterea ei de a încetini procesul de uzură şi de îmbătrânire prematură a organismului.
De asemenea, cercetări recente evidenţiază efectul diuretic-depurativ, antispastic, antialergic şi antibacterian al fumăriţei. Terapeuţii recomandă tratamentul cu această plantă şi în curele de slăbire şi de purificare a sângelui.
În acelaşi timp, administrarea fumăriţei nu trebuie să depăşească un interval de 14 zile, pentru a evita efectele secundare: încetinirea circulaţiei sanguine şi somnolenţa.
Infuzie: Se prepară din două linguriţe de plantă care se lasă la infuzat în 500 ml de apă clocotită, vreme de zece minute. Apoi se strecoară şi se bea o cană pe zi, în funcţie de sfatul specialistului.
Sirop: Se prepară un litru de infuzie de plantă în care se toarnă 500 g de zahăr. Se fierbe până se îngroaşă şi capătă consistenţa unui sirop. Se consumă câte o lingură după mesele principale. Siropul este benefic pentru eliminarea pietrelor de la bilă.