Ceașca de sănătate: Kefirul, o băutură miraculoasă pentru longevitate

19 iulie 2016 19:22   Sănătate
Ultima actualizare:

Kefirul este un lapte fermentat al cărui nume în limba turcă înseamnă „binecuvântare”. De-a lungul secolelor, acest derivat lactat se consuma frecvent în Antichitate de localnicii care trăiau în Munţii Caucaz. Băutura aceasta benefică pentru sănătate era consumată pentru valoarea sa nutritivă şi antiinfecţioasă şi a fost păstrată în mare secret, secole de-a rândul.

Abia în secolul al XIX-lea, kefirul a ajuns şi în Germania, unde a fost consumat în scopuri terapeutice. De aici, foarte curând, miraculoasa băutură s-a răspândit în lumea întreagă.

În Caucaz, kefirul este băutura tradițională a longevivilor

În zona Caucazului, kefirul este recunoscut ca băutură tradiţională şi aici localnicii sunt cei mai longevivi oameni de pe întregul mapamond.

Cercetătorii au vrut să descifreze calitățile kefirului

În mod firesc, cercetătorii din întreaga lume au fost curioşi să descopere calităţile deosebite ale acestei băuturi, puţin mai acrişoară decât iaurtul, băutură care transmite consumatorului o senzaţie deosebită de bună dispoziţie şi saţietate. Unul dintre cei mai cunoscuți cercetători, preocupați de ”secretele” kefirului, a fost un laureat al premiului Nobel  ( în anul 1908),  profesorul rus Elie Metchnikoff. Acest cercetător  aprecia kefirul ca fiind ”cel mai eficient mod natural de a combate infecțiile intestinale, intoxicațiile și putrefacțiile.” În numeroasele studii pe care le-a efectuat, cercetătorul rus  a dovedit  că ”folosirea constantă  a kefirului contribuie la o sănătate bună și la longevitate” . Odată cu   răspândirea concluziilor cercetătorului rus, s-a răspândit și utilizarea  kefirului în Europa de Vest, și producerea acestei băuturi -minune la scară largă.       

Kefirul este un aliment “viu”

“Kefirul este un aliment viu, o băutură miraculoasă pentru organism, deoarece contribuie la absorbţia mai uşoară a aminoacizilor şi a calciului, fiind şi un “depozit” de vitamine din Complexul B (inclusiv  Vitamina B12). De asemenea, în compoziția Kefirului se regăsesc proteine, niacin și acid folic. Totodată, această băutură nutritivă reechilibrează flora intestinală, distruge bacteriile nocive şi le stimulează pe cele sănătoase care trăiesc în intestin. Prin reechilibrarea florei intestinale, kefirul ajută la eliminarea toxinelor, a excesului de grăsimi şi a acidului uric. Toate aceste efecte terapeutice revigorează organismul şi restabileşte sănătatea sistemului imunitar, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Kefirul, hrană pentru longevitate sănătoasă” 

Aportul de kefir are efecte benefice asupra sănătății

Numeroși cercetători au observat beneficiile aportului de kefir asupra sănătății și longevității umane. Beneficiile miraculoasei băuturi se datorează componentelor sale antioxidante, anticancerigene și bacteriostatice.  

Kefirul are puterea să combată epuizarea fizică

Persoanelor foarte obosite, nutriţioniştii europeni le recomandă un consum zilnic de două căni de kefir,  cantitate ce echivalează  cu o jumătate de litru pe zi. Efectele curei cu kefir apar după primele  cinci-şase zile.

Kefirul, excelent în curele de slăbire

Pentru persoanele care vor să slăbească, o cură cu kefir, urmată timp de zece zile, are un efect rapid, deoarece poate să topească chiar şi cinci kilograme de grăsime, susțin cercetătorii europeni.   

Kefirul previne efectele excesului de antibiotice

O cană de kefir pe zi previne indigestiile alimentare şi tulburările intestinale cauzate de folosirea în exces a antibioticelor şi a dietelor foarte severe.

Substanţele active din kefir ţin la distanţă o serie de boli

Prin întărirea imunităţii, kefirul previne apariţia multor boli precum: astmul, alergiile, cataracta sau eczeme. De asemenea, substanţele active din kefir protejează ţesuturile şi revitalizează  părul şi unghiile. În acelaşi timp, kefirul stimulează absorbţia calciului din lapte, benefică  în cazul persoanelor care manifestă intoleranţă la lactoză. Şi nu în ultimul rând, kefirul este considerat o hrană ideală pentru longevitate. 

Kefirul creşte longevitatea

Bulgaria este o țară recunoascută pentru numărul semnificativ de longevivi, iar acest fapt, spun cercetătorii,  se datorează consumului mare de produse lactate fermentate.

Băutura de kefir aduce în organism un aport de substanţe nutritive, de enzime şi de vitamine, dar și de fermenţi naturali şi de microorganism, benefice pentru organismul uman pe care-l întăresc.

Cercetările au dovedit că o băutură de kefir îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi calitatea sângelui.

De asemenea, cura cu kefir vindecă boli ale inimii, ale vaselor coronariene şi dizolvă colesterolul care se depune pe vasele sanguine. Totodată, în timpul curie cu kefir este recomandat consumul de ulei presat la rece şi seminţe de dovleac, de in și de  floarea- soarelui crude.  

Consumul de kefir protejează ficatul şi pancreasul, colecistul şi splina. În același timp, studiile au demonstrat că băutura miraculoasă  de kefir curăţă canalele prin care circulă fierea şi , cu timpul, dizolvă calculii biliari. Bolnavilor care s-au confruntat multă vreme cu probleme digestive, după o cură cu kefir, Ii s-au cicatrizat ulcerațiile.   

Kefirul poate fi preparat și în casă

Kefirul poate fi preparat și în casă din granule de kefir, procurate prin intermediul internetului și de la magazinele naturiste. Există trei feluri de kefir. Primul este kefirul de apă (cunoscut sub numele de Cristale japoneze sau Orez de mare Indian, seamănă la gust cu socata). Este folosit de milioane de oameni în tratamentele naturiste, iar cercetările efectuate de medicina modernă, privind efectul acestui kefir asupra diferitelor afecțiuni grave, continuă.

Totodată, celelalte două forme de kefir, kefirul de lapte și kombucha (cunoscută și sub numele de ciuperca de ceai, un remediu miraculos pentru numeroase probleme de sănătate), sunt studiate de cercetătorii din lumea întreagă, pentru a constata efectele acestor remedii naturiste asupra bolilor acestui secol. Și cele două feluri de kefir (kefirul de lapte și Kombucha) pot fi preparate în casă, după ce procurați granulele și ciuperca. Cele trei feluri de kefir se înmulțesc foarte repede și le puteți oferi o porție rudelor și prietenilor voștri care au probleme de sănătate sau care vor să-și întărească sistemul imunitar.       

Bine de ştiut!

Persoanelor sănătoase nutriţioniştii le recomandă câte o cană de kefir la micul dejun sau la cină.

Mai multe