Ceașca de sănătate: Măcrișul, o plantă cu numeroase proprietăți curative, este un tonic al sistemului imunitar
Măcrișul, o plantă medicinală răspândită mai ales în zonele cu climă temperată, aduce numeroase beneficii sănătății noastre. Fiind originară din Europa, planta aceasta cunoscută și sub denumirea de voinicica, are un accentuat gust acrișor. Rădăcinile plantei se recoltează mai ales toamna, și ele pot fi valorificate în prepararea mai multor remedii.
Despre frunzele de măcriș specialiștii menționează că sunt bogate în numeroși constituenți : clorofilă, fosfați, acid ascorbic, acid tartric, vitamine (în special Vitamina C),minerale, precum fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu. Datorită acestor substanțe, măcrișul se folosește la tratarea bolilor de ficat, regenerând celulele distruse în cazul cirozei și ascitei. În cazul hepatitei virale, terapeuții recomandă curele de detoxifiere cu ceaiuri de rostopască, păpădie și măcriș.
Măcrișul tratează problemele digestive
Consumat sub formă de infuzie, măcrișul are acțiune depurativă, laxativă și antiscorbutică și reglează activitatea tractului gastrointestinal. Efectul măcrișului este deosebit în cazul unor afecțiuni digestive precum balonarea, diareea sau constipația.
Infuzia de măcriș, benefică pentru avitaminoze
Infuzia de măcriș se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate peste care se toarnă o ceașcă de apă clocotită. După 15 minute, ceaiul se strecoară și se bea călduț. Totodată, infuzia de măcriș tratează cu succes avitaminozele și anemiile.
Măcrișul curăță rinichii
Planta are proprietăți diuretice și contribuie la eliminarea sărurilor și toxinelor din rinichi. Terapeuții recomandă consumul frunzelor de măcriș uscate, care se pot adauga în diverse preparate culinare și în salatele de sezon.
Măcrișul regenerează celulele hepatice
Măcrișul este renumit pentru efectul său în tratamentul afecțiunilor de ficat. Planta s-a dovedit un remediu benefic pentru regenerarea hepatică sau în cazul ficatului gras. Pulberea din rădăcina de măcriș se obține prin măcinarea acesteia cu ajutorul râjniței. Pentru detoxifiere, terapeuții recomandă o jumătate de linguriță de pulbere care se ține sub limbă, timp de 15 minute, în patru reprize cotidiene, pe stomacul gol; apoi pulberea se înghite cu apă. O cură de detoxificare a ficatului trebuie urmată 4-6 luni, timp în care se reface celula hepatică.
Măcrișul combate petele de pe piele
Terapia cu rădăcină de măcriș și-a dovedit eficiența și în tratamentul de combatere a petelor de pe piele. Când ne apar pe piele unele pete, terapeuții europeni susțin că acestea se explică prin apariția unor dezechilibre alimentare interne și ele se pot elimina cu ajutorul decoctului preparat din rădăcină de măcriș. Tratamentu trebuie urmat o perioadă de o lună șidecoctul se administrează de 2 sau chiar 3 ori pe zi. Decoctul se prepară astfel: Se pun 2 lingurițe de rădăcină de măcriș pisată în jumătate de cană de apă , iar după 10 ore maceratul se filtreză. În continuare mareratul se lasă deoparte ; planta care a rămas după filtrare se pune la fiert, în jumătate de cană de apă, timp de 2 minute. Când licoarea s-a răcit, cele două extracte se amestecă.
Măcrișul favorizează oxigenarea vaselor de sânge
În compoziția măcrișului se remarcă prezența potasiului, vasodilatator , iar luteina și zeaxantina conținute de măcriș previn apariția afecțiunilor cardiace și țin în frâu nivelul teniunii arteriale. Planta ține sub control și nivelul colesterolului rău. În opinia terapeuților, prezența măcrișului în dietă protejează sănătatea sistemului cardiovascular.