Ceaşca de sănătate: Pătlagina, planta care vindecă tusea convulsivă, bronșita și infecțiile pielii

12 februarie 2020 19:34   Sănătate
Ultima actualizare:

De-a lungul deceniilor, pătlagina a fost un leac sigur pentru tămăduirea bolilor de plămâni și a rănilor grave, care creau probleme bolnavilor și se vindecau foarte greu.

Terapia cu pătlagină

Remediile preparate din această plantă tratează și vindecă  o varietate de afecțiuni precum: tusea convulsivă, tuberculoza, astmul, bronșita, ulcerul, afecțiunile vezicii biliare, infecțiile pielii, furunculele, rănile severe.  Nu în ultimu rând, remediile cu  pătlagină normalizează valorile colesterolului și trigliceridelor.     

Există mai multe specii de pătlagină

Pentru că este o plantă care se adaptează ușor la diferite condiții de sol, de umiditate, lumină și temperatură, pătlagina rezistă în zone cu climat diferit-la șes, la munte și chiar în zonele alpine. Fitoterapeuții susțin că există mai multe specii de pătlagină și fiecare are propriile principii active. ”De la pătlagină se folosesc în special frunzele, datorită conținutului bogat al acestora: mucilagii, zaharuri, ulei volatil, subsatnțe proteice, carotenoizi, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, molibden, cupru),  substanțe antibiotice, dar și vitamine valoroase pentru vigoarea organismului: A, C, K”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul:  ”Pătlagina alungă bolile din viața noastră”.    

Rețeta săptămânii: Siropul de pătlagină, o rețetă inedită

Siropul de pătlagină se găsește în farmacii, dar îl  putem prepara și în casă. Cititorilor rubricii ”Ceașca de sănătate”  le oferim o rețetă inedită, preparată de călugării de la Mănăstirea Turnu.  

Ingrediente: 500 g frunze proaspete, 5oo g miere polifloră

Cum se prepară, cum se administrează

Frunzele proaspete de pătlagină, spălate în mai multe ape, se pun într-o pungă care  se pătrează în congelator timp de 24 de ore. După aceea, punga respectivă se presează cu râșnița. Peste sucul obținut se adaugă aceeași cantitate de miere și ingredientele se amestecă foarte bine până se omogenizează. Siropul obținut se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, apoi se toarnă fierbințe în sticluțe, care se închid ermetic.  Este important ca răcirea siropului să se facă treptat. De aceea, peste sticluțe se pune un prosop gros. După ce s-au răcit, sticluțele se păstrează într-un loc răcoros: la frigider sau în pivniță. Zilnic se administrează câte 3 lingurițe de sirop, timp de o săptămână. Rezultatele nu întârzie să apară. Acest sirop este un remediu de excepție pentru afecțiunile respiratorii și pentru tusea severă.

Mai multe