Ceașca de sănătate: Potbalul, un remediu pentru afecțiunile respiratorii
Alături de ghiocei și viorele, potbalul se numără printre primele vegetale ale anului. Din Antichitate, potbalul și-a căpătat renumele de un remediu excelent antitusiv, iar această calitate se remarcă și din denumirea științifică –Tussilago farfara.
În scop terapeutic de la Potbal se folosesc doar frunzele, deoarece unii specialiști suspectează florile plantei că ar avea potențial cancerigen.
Ce calități terapeutice are Potbalul
Frunzele plantei, folosite pentru infuzii și siropuri, conțin mucilagii, substanțe amare, acizi grași, tanin, săruri minerale, flavonoizi. Datorită proprietăţilor emoliente, expectorante, coleretic-colagoge, antispastice, tonice, diuretice şi antiinflamatorii, frunzele de potbal tratează cu mare succes afecțiunile aparatului respirator, precum laringitele, faringitele, bronşitele, tusea tabagică, astmul bronșic, emfizemul pulmonar, silicoza, pleurezia și cazurile de tuberculoză incipientă.
Potbalul este un remediu și pentru cântăreți, actori și profesori
Totodată, ceaiul din frunzele acestei plante medicinale este considerat un remediu pentru persoanele care, prin meseria lor, îşi suprasolicită corzile vocale, precum cântăreţii, actorii şi profesorii. ”În orice situaţie, când apare tusea rebelă sau răguşeala chinuitoare, bolnavii trebuie să bea de trei-patru ori pe zi ceai de potbal îndulcit cu miere. Nu numai infuzia, dar şi siropul de potbal tratează insuficienţele respiratorii, răcelile, afecţiunile pulmonare şi pe cele hepatobiliare”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul :”Sănătatea de fiecare zi”.
Dacă fumătorii împătimiți au probleme cu tusea rebelă, și în fiecare dimineață sunt chinuiți de o tuse sufocantă, infuzia, sucul de potbal și siropul preparat din această plantă îi ajută s-o domolească.
Rețetele săptămânii
Infuzia de potbal
Potbalul se prepară sub formă de infuzie, din două lingurițe de frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită. Frunzele se infuzează timp de zece minute. Zilnic, se beau două-trei căni de infuzie caldă, până la ameliorarea bolii.
Siropul de podbal
Cum se prepară
Într-o oală de lut sau într-un borcan mai mare pentru murături se pun straturi alternative de frunze de potbal şi de miere, până când vasul se umple. După aceea, vasul se leagă la gură cu trei straturi de celofan şi se păstrează la loc umbros şi răcoros timp de două luni. În timpul verii, cine are posibilitatea, poate să îngroape vasul în grădină pentru ca ingredientele să fermenteze un interval de opt săptămâni. După acest interval, se scoate conţinutul şi siropul se fierbe, la foc mic, în trei reprize de câte zece minute. La final, se filtrează şi se pune în sticle mici. Cum se administrează
Adulţilor li se recomandă câte două -trei linguriţe de sirop, înaintea meselor principale, în tratamentul bolilor de plămâni, în afecţiuni cronice respiratorii sau hepato-biliare, dar şi în combaterea gripelor care recidivează.
În timpul iernii siropul de potbal se prepară din 250 ml de infuzie și 750 zahăr invertit. Siropul se fierbe până când aceasta are consistența smântânii. Zilnic, se administrează câte trei lingurițe înaintea meselor principale.