Ceaşca de sănătate: Remedii care te menţin în formă iarna
În sezonul gripelor şi al răcelilor, dacă tratamentul indicat de specialist întârzie, starea de sănătate se deteriorează rapid şi apar complicaţiile . „Rezistenţa organismului se menţine şi creşte cu ajutorul preparatele din plante, al sucurile naturale din fructe şi legume, fără să uităm de eficienţa lactatelor-lapte şi iaurt.
Toate aceste remedii te ajută să te vindeci mai repede, iar mecanismele de apărare ale organismului să funcţioneze la parametri optimi", spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Iată câteva remedii dovedite care alungă boala:
Isopul, un remediu fără secrete
Mai ales iarna, din cauza unui sistem imunitar slăbit, poţi apela la ajutorul isopului (Hyssopus officinalis), o plantă cu efecte terapeutice deosebite, recomandată în tratamentul a mai bine de 70 de boli grave: respiratorii, hepatice, cardiovasculare, psihice şi în cancer. În afecţiunile respiratorii, când tusea se înteţeşte, isopul are efecte expectorante şi antiseptice. De asemenea, terapia cu această plantă are efecte dovedite ca tonic, în stări de debilitate, după o viroză respiratorie. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, menţionează că beneficiile aduse sănătăţii de modesta plantă sunt atribuite unui complex de minerale (calciu, potasiu, fier, mangan, cupru), de glucide, flavonoide, răşini şi de taninuri.
Cum folosim planta :
Sub formă de infuzie : Două linguriţe de plantă se infuzează în 250 ml de apă clocotită, timp de 10 minute. În răceli, se consumă două până la patru căni pe zi.
Siropul poate fi preparat în casă: Punem 100 g plantă într-un litru de apă clocotită. După ce se răceşte, adăugăm 1,5 kg de miere. Punem vasul pe foc şi-l lăsăm să clocotească doar 2 minute. După ce se răceşte, turnăm siropul în sticle pe care le închidem ermetic. In stări febrile persistente şi în afecţiunile grave se administrează câte 6 linguriţe pe zi.
Cum îmblânzim tusea:
Când tusea convulsivă ne sâcâie fără răgaz, infuzia din frunze de gutui (30 g) la 1 litru de apă poate fi o soluţie salvatoare. În acest caz, se beau trei-patru căni pe zi.
De asemenea, un decoct foarte eficient se prepară din 60 g de varză, care se fierb, timp de o oră, în 500 ml de apă. După 50 de minute , când leacul este aproape fiert, se adaugă 70 g de miere şi se lasă pe plia încinsă încă zece minute. Siropul se consumă zilnic, călduţ, în două reprize, un interval de două săptămâni.
Infuzii recomandate pentru combaterea tusei convulsive se pot prepara şi din alte plante precum: florile de tei, de pătlagină şi de scai vânăt. Pentru prepararea acestor ceaiuri se foloseşte câte o lingură de plantă uscată la o cană de apă.
Plantele care uşurează respiraţia
Cătina, în amestec cu miere şi cu nuci, preparat care poate fi procurat din magazile Plafar, nu trebuie să lipsească din farmacia casei. Această „bombă" de vitamine distruge formele cele mai rezistente de viruşi şi uşurează respiraţia.
Pentru bronşita cronică sunt benefice infuziile preparate dintr-un amestec de plante: pătlagină şi anason (câte o linguriţă din fiecare), cimbrişor şi muguri de plop (câte două linguriţe). Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă clocotită şi, zilnic, se beau câte două căni, până la vindecare.
Un remediu egiptean miraculos : Antica
În secolul al IV, în Egipt, din porunca regelui Akhenaton, a fost preparată o băutură miraculoasă numită Antica, după o mai veche reţetă păstrată în mare secret de preoţii egipteni, care cunoşteau efectul miraculos al plantelor , dar tainele de revigorare a organismului. Băutură era preparată din două ingrediente „secrete" : usturoiul şi lămâia, recunoscute pentru revigorarea fizică şi mentală, iar leacul era administrat sclavilor care construiau celebrele piramide în Egiptul Antic, petrecând zile în şir sub arşiţa arzătoare a deşertului. Denumirea băuturii provine de la cele două ingrediente folosite la preparare: usturoiul (An) şi lămâia (Tica).
„ Preparatul este un remediu universal, capabil să vindece afecţiunile digestive, disfuncţiile hepato-biliare ( mai puţin calculoza). Băutura previne orice răceală, curăţă rinichii, intestinul subţire şi vasele de sânge, dezinfectează căile urinale şi restabileşte ritmul inimii după infarct. În acelaşi timp, Antica înlătură avitaminozele şi constipaţiile, fiind eficientă şi în combaterea scorbutului şi tuberculozei, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Mod de administrare
Ingrediente: 4 lămâi cu coajă subţire, 3 căpăţâni de usturoi şi doi litri de apă. Preparare: Se stoarce zeama lămâilor, iar coaja şi pulpa se dau prin maşina de tocat şi se pun într-un borcan de sticlă. Boabele de usturoi se curăţă şi se zdrobesc (aşa cum se procedează la prepararea mujdeiului). Se amestecă zeama lămâilor cu mujdeiul, după care se toarnă într-o oală care conţine doi litri cu apă fiartă şi răcită. Vasul se acoperă cu un tifon des şi se ţine la frigider timp de trei zile. După acest interval, licoarea obţinută se strecoară şi se pune într-un vas, care se închide etanş. Se păstrează la rece. Se administrează câte 50 ml, cu 30 de minute înainte de masă, de patru ori pe zi. După o pauză de zece zile, procedura se repetă. O cură durează cinci luni. Dacă este cazul, se mai poate repeta după o pauză de două luni.