Ceașca de sănătate: Remediile preparate din conifere țin la distanță bolile sezonului rece

17 ianuarie 2017 18:35   Sănătate
Ultima actualizare:

În sezonul rece, remediile preparate din ”familia de conifere” fac adevărate minuni în afecţiunile respiratorii și pulmonare, în hipertensiune arterială ori în nevroze. Cele mai indicate remedii preparate din conifere ( brad, pin şi molid) sunt apreciate de fitoterapeuți pentru efectul substanțelor active prezente în compoziția lor.

Nutrienții prezenți în aceste conifere acţionează ca un filtru antibacterian, de mare ajutor într-o gamă variată de afecţiuni, de la cele pulmonare şi până la bolile dermatologice, digestive sau neurologice.

Bradul, eficient în afecţiunile respiratorii

Leacurile obţinute din brad sunt indicate în special pentru refacerea sănătăţii persoanelor care suferă de tuberculoză, de diferite infecţii, de reumatism sau de afecţiuni digstive.

”Din luna noiembrie şi până în luna mai, în zonele de munte, acele de brad conţin o cantitate importantă de vitamina C. Mugurii de brad  stau la originea multor tratamente. În tradiția populară, acele de brad  sunt apreciate pentru puterea de vindecare a  laringitei și traheitei, de calmare a tusei  și de vindecare a pneumoniei, astmului bronșic și tuberculozei. De la brad se valorifică cetina proaspătă şi răşina sub formă de infuzii concentrate, de sirop sau de tincturi”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în fitoterapie și nutriție, în  studiul ”Sănătate  cu remedii din pădurea de conifere”.

Tinctura preparată din răşină de brad şi-a dovedit eficienţa în numeroase afecţiuni, cum ar fi: gastroenterita, circulaţia periferică deficitară, anemia, gripa, bolile pulmonare, nevroza şi anorexia.

Cum se prepară tinctura, cum se administrează

Tinctura de brad se prepară din 20 de linguri de alcool de 70 de grade în care se adaugă patru linguri de răşină. Ingredientele se lasă la macerat timp de cinci zile.

După aceea, tinctura se strecoară şi se toarnă în sticluţe mici. Se administrează câte 20 de picături, diluate în 100 ml de apă, de trei ori pe zi, un interval de şase săptămâni.

Siropul de brad. Cum se prepară, cum se administrează

Siropul care se prepară din muguri şi din conuri verzi de brad are efecte de revigorare a organismului după eforturi intelectuale şi fizice susţinute ! Acest remediu dovedit se prepară astfel : Într-o oală de lut se pune un strat de conuri verzi de brad şi de muguri, iar deasupra se toarnă miere de salcâm. Procedura se repetă succesiv, până se umple oala. Vasul astfel pregătit (bine acoperit) se îngroapă în pământ (în grădină) sau se păstrează la rece, vreme de şase săptămâni, pentru macerare. După acest interval, mugurii şi conurile de brad se scot  din vasul în care s-a pregătit siropul, se storc foarte bine, iar siropul se strecoară, prin tifon, în vase bine sterilizate. În caz de oboseală sau în sezonul virozelor respiratorii, se administrează câte o lingură de sirop de trei-patru ori pe zi. De fiecare dată, după administrare, nu se mănâncă şi nu se bea nimic, timp de o oră.

Mugurii și acele de pin sunt revigorante şi dezinfectante

Mugurii de pin sunt comparați cu o farmacie bine aprovizionată. Aceștia conțin uleiuri volatile, foarte bune pentru ameliorarea diverselor afecţiuni, mai ales a celor respiratorii. De aceea, din mugurii şi din acele de pin se prepară infuzii, siropuri şi tincturi, indicate în tratamentul tusei convulsive, în imunitate scăzută, reumatism, cistită sau în probleme de potenţă.

Cum se prepară, cum se administrează infuzia din muguri de pin

În 500 ml de apă fiartă, se pun opt linguri de muguri de pin. Ingredientele se lasă la infuzat zece minute. Când  s-a răcit, infuzia se consumă cu înghițituri mici. Acest remediu este indicat în tratamentul bronşitei.

Siropul preparat din ace de pin, pentru imunitate scăzută

Fitoterapeuții  recomandă siropul din muguri de pin  în tratamentul durerilor reumatice, în dureri de cap și migrene. Mai mult, siropul preparat din muguri de pin s-a dovedit benefic pentru persoanele cu imunitate scăzută.

Cum se prepară, cum se administrează siropul din ace de pin  

Se adună doi pumni de ace de pin, se spală foarte bine şi se pun într-un borcan de un litru în care se toarnă miere, până când se umple recipientul. Ingredientele se lasă la macerat timp de două săptămâni, După acest interval, siropul se poate consuma (câte două linguri, de două-trei ori pe zi) în tratamentul afecţiunilor pulmonare şi pentru imunitate scăzută.

Molidul are efecte calmante, antiseptice și depurative

De la această plantă răşinoasă se recoltează mugurii, scoarţa şi răşina, bogate în tanin, în vitamina C şi în ulei eteric. Datorită acestor substanţe active prezente în muguri, scoarță și rășină, fitoterapeuții recomandă persoanelor cu probleme de sănătate să consume infuzii și sirop preparate din mugurii  de molid. Aceste remedii sunt apreciate  pentru efectul lor calmant, depurativ, antiseptic și cicatrizant.

Cum se prepară, cum se administrează infuzia

Infuzia din muguri de molid se prepară dintr-o linguriţă de muguri  şi dintr-o cană de apă clocotită. Mugurii se infuzează 15 minute, după care ceaiul se strecoară şi se îndulceşte cu miere, după gust. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi, un interval de 15 zile. După o pauză de zece zile, tratamentul se poate repeta. Cura are efecte pozitive în formele uşoare sau medii ale bolilor respiratorii, în viroze şi în tusea uscată. În cazul copiilor, cura este indicată numai după vârsta de 12 ani.

Ce trebuie să știm  despre remediile preparate din conifer !Remediile preparate din conifere activează funcţiile vitale, încetinesc procesele de îmbătrânire şi contribuie la o mai bună oxigenare a creierului.

Un calmant de excepție!

După o zi stresantă, să beți o linguriţă de ulei de brad amestecată cu una de miere. Remediul obţinut este un calmant cu eficienţă rapidă!

Mai multe