Ceașca de sănătate: Roinița, de ajutor în tratarea astmului
16 iunie 2020 13:38
Sănătate
Ultima actualizare:
În Antichitate, medicii arabi recomandau roinița bolnavilor cardiaci pentru că, spuneau ei, reglează bătăile inimii. De asemenea, în fitoterapie există câteva remedii pe bază de roiniță pentru problemele majore de sănătate, printre care și astmul.
Roinița a fost apreciată și în Evul Mediu. Rețetele vindecătoare care recomandau folosirea plantei s-au răspândit foarte mult în diverse medii sociale și mănăstiri.
- Infuzia preparată din plantă uscată cicatrizează rănile și calmează durerile articulare.
- O infuzie preparată din planta uscată (o linguriță la 200 ml apă) administrată ca băutură calmează durerile de stomac și combate dizenteria.
- Sucul de roiniță este benefic pentru tratarea diferitelor inflamații (două linguri de suc în amestec cu 300 ml apă).
- Presată și folosită sub formă de cataplasmă, roinița are un efect rapid de vindecare în cazul înțepăturilor de insecte: albine, viespi, păienjeni.
- S-a constat că infuzia de roiniță vindecă și astmul, dar și dificultatea pacientului de a respira în pozișie culcat.
- Roinița are un efect benefic în problemele de circulație, întrucât fluidizează sângele.
- De-a lungul timpului, terapeuții au recomandat infuzia și aplicarea sucului de roiniță pe pleoape, amestecat cu miere, ca un remediu pentru limpezirea vederii.
- Pentru diversele accidente petrecute în gospodărie, roinița are efect cicatrizant când este aplicată sub formă de cataplasmă, calmând efectul loviturilor, dar și mușcăturile de câine.