Ceașca de sănătate: Rostopasca, un remediu bun pentru vedere și vezica biliară

12 iunie 2020 11:21   Sănătate
Ultima actualizare:

Din Antichitate, rostopasca a fost apreciată ca un leac foarte eficient pentru sănătate. În Evul Mediu, vindecătorii distingeau două specii de rostopască: cea mare și cea mică. Acestea erau folosite ca un remediu valoros, mai ales pentru limpezirea vederii. Acei terapeuți spuneau că rândunelele foloseau laptele de rostopască pentru a vindeca vederea puilor și când ochii acestora erau în stare gravă. Mai mult,ei spuneau că planta este eficientă când se întorc rândunelele și se usucă atunci când ele pleacă spre zone mai calde.

Numele plantei provine de la cuvântul grecesc chelion (rândunică).

Remedii cu rostopască

  • Dacă rostopasca este culeasă când înflorește și se fierbe în amestec cu miere, la foc mic, într-un vas de bronz, până când amestecul se îngroasă, devine eficientă pentru limpezirea vederii.
  • Rădăcina de rostopască, mărunțită și amestecată cu mărar, poate fi folosită pentru vezica biliară. Preparatul se obține din două linguri de rostopască uscată și o lingură de pulbere de mărar. Alte rețete conțin două linguri de rădăcină de rostopască uscată și o lingură de pulbere de mărar, iar ingredientele se opăresc într-un litru de vin alb fiert.
  • Paracelsius recomanda sucul galben de rostopască pentru vezica biliară. În același timp, el atrăgea atenția să nu se consume doze mari de rostopască pentru că se poate ajunge la convuslii. Doza recomandată conținea o jumătate de linguriță de pulbere de rostopască opărită cu 250 ml apă.
  • Cataplasma cu frunze zdrobite de rostopască amestecate cu vin combat petele de pe corp.
  • Raimondo Lulli, celebru alchimist din sec. al XIV-lea, preciza în testamentul său valoarea terapeutircă a tincturii de rostopască. El spunea că tinctura poate să resusciteze chiar și morții.
  • Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, recomandă în studiile sale să bem câte o infuzie de rostopască după o perioadă stresantă, atunci când vederea a fost suprasolicitată.
Mai multe