Ceaşca de sănătate. Rozmarinul ne menține în formă și combate virozele

26 aprilie 2016 21:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Rozmarinul (Rosmarinus officinalia), o plantă aromatică folosită de gospodine pentru a da gust mâncărurilor pe bază de carne de miel sau de pasăre, dar și tocănițelor de cartofi, face parte din topul celor mai solicitate remedii naturiste.

”Din vremuri îndepărtate, rozmarinul este folosit pentru a stimula secreţia gastrică şi pentru a combate balonările. De asemenea, planta este un remediu cert pentru numeroase afecțiuni, contribuind și la evacuarea bilei”, precizează Eugen Giurgiu în studiul:” Cum să ne menținem în formă”.

Rozmarinul tratează afecţiunile respiratorii

Rozmarinul este un remediu recunoscut pentru proprietăţile antiseptice. De aceea, planta este un leac dovedit în tratarea afecţiunilor respiratorii şi în calmarea tusei provocată de răceală sau de gripă.

Acţionează benefic asupra sistemului nervos

Un studiu recent menţionează că planta acţionează benefic asupra sistemului nervos central (inclusiv asupra creierului) şi a sistemului cardiovascular. În această privinţă, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante, cunoscute de medicina naturii. De asemenea, acţiunea plantei asupra sistemului nervos o recomandă în tratarea unor forme de astm bronşic.

Rozmarinul are efecte remarcabile asupra memoriei

Fitonutriționiștii europeni recomandă consumul rozmarinului pentru efectele sale remarcabile asupra memoriei, în procesele de gândire şi pentru puterea sa de a stabiliza emoţiile. De aceea, ziariştii, studenţii, oamenii de afaceri, persoanele care depun eforturi intelectuale susţinute şi muncesc contracronometru, este bine să consume zilnic câte două-trei căni de infuzie de rozmarin pentru a avea un tonus robust.

Rozmarinul este dușmanul toxinelor

Folosit sub formă de infuzie sau decoct, fără a face excese, rozmarinul este un excelent detoxifiant ( una-două căni pe zi timp de 15 zile. După o pauză de zece zile, tratamentul se repetă).  

Mierea de rozmarin, un leac celebru

Mierea de rozmarin este un leac celebru folosit din vremea romanilor şi până-n zilele noastre, ca aliat în afecţiunile sistemului respirator şi nervos. Deliciosul îndulcitor se adaugă în ceaiul preferat în perioada virozelor, pentru a preveni răcelile şi gripa.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia : Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de  250 ml de apă clocotită sau dintr-o lingură de frunze proaspete la un litru de apă. Ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi  se strecoară şi se consumă îndulcit cu miere.

Tinctura : Se obţine prin macerarea a şase linguriţe de plantă uscată în 300 ml ţuică de secară. După 10 zile, soluţia se strecoară şi se păstrează la rece, în sticluţe închise ermetic. Se administrează  câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de trei-patru ori pe zi.

Bine de ştiut ! Remediile preparate din rozmarin sunt contraindicate femeilor gravide, a celor care alăptează, dar şi bolnavilor de epilepsie. 

Mai multe