Ceașca de sănătate: Salvia mai ascunde efecte terapeutice neștiute.O legendă despre puterea vindecătoare a Salviei

19 iunie 2018 18:58   Sănătate
Ultima actualizare:

Specialiștii din diverse țări, care studiază efectele terapeutice ale plantelor consumate frecvent, de tineri și vârstnici, consideră că Salvia officinalis este unul dintre cele mai complexe remedii detoxifiante. Totodată, medicii greci sunt de părere că Salvia, o iarbă sfântă, vindecă mai bine de 100 de afecțiuni, având numeroase proprietăți benefice: calmante, echilibrante ale sistemului nervos și hormonal, antibronșitice, tonice și hemostatice.

Salvia  protejează sănătatea bătrânilor, dar și a tinerilor care au probleme majore de  sănătate- neurovegetative sau hormonale, fiind considerată un panaceu dovedit pentru că, de sute de ani, această plantă dăruieşte viaţă lungă consumatorilor.

 Miraculoasa salvie este apreciată încă din Evul Mediu

 Salvia este apeciată pentru efectele ei terapeutice miraculoase chiar din Evul Mediu când era numită ”hrana zeilor”. Atunci Salvia era folosită pentru vindecarea bolilor frecvente în acele vremuri. Mai târziu, planta era folosită ca un  condiment, cu efecte de bun augur asupra sănătății. Originară  din zona mediteraneană, Salvia s-a răspândit  în numeroase țări: Grecia, Spania, Italia, Turcia,  Franța și Germania. În țara noastră, Salvia a  fost foarte apreciată de consumatori și a fost cultivată în anumite zone ale țării, deoarece s-a constatat că are condiții foarte bune de dezvoltare mai ales în județele din Estul și Sudul  țării, pe terenuri calcaroase și expuse la soare. În aceste zone, Salvia  își păstrează foarte bine  coloritul frunzelor și aroma florilor.  

Opinii despre puterea terapeutică a Salviei

Un vechi proverb chinezesc, care  confirmă  numeroasele beneficii ale plantei asupra sănătății noastre, spune: ”Cine are Salvie în grădină, nu lasă bătrânețea să se apropie  de el !” De aceea, preparatele din salvie, nu numai ceaiul, sunt indicate în majoritatea afecțiunilor de  vârsta a treia. Puterea terapeutică a plantei se datorează substanţelor active care se regăsesc în compoziţia sa: uleiuri volatile, tanin, azotat de potasiu şi substanţe extrogene. Totodată, în frunzele proaspete, Salvia depozitează cantităţi importante de vitamine: A, C şi B1.

Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă folosirea Salviei în tratamentul a numeroase afecţiuni interne şi externe: gută, diabet, abcese dentare, dischinezii biliare, refacerea tonusului psihic, atacuri de apoplexie, transpiraţii exagerate şi pentru frumuseţe. Preparatele din Salvie : infuzia, decoctul, pulberea și tincture au efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, antiseptice şi depurative, contribuind şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Salvia dezinfectează căile respiratorii

Salvia este bogată în subtanţe active cu rol antiseptic, antimicrobian şi antiinflamator. De aceea, infuzia de Salvie vine în ajutorul persoanelor cu infecţii şi inflamaţii respiratorii, intestinale şi genito-urinare. Decoctul de Salvie calmează tusea, desfundă nasul şi ameliorează durerile de gât. Totodată, substanţele active din compoziţia frunzelor de salvie reduc febra, calmează durerile musculare şi grăbesc eliminarea secreţiilor bronşice, simptome specifice gripei.

Revigorează memoria

În acelaşi timp, folosită consecvent, după recomandarea specialiştilor, Salvia este un excelent medicament natural pentru revigorarea memoriei pe tot parcursul vieţii. În această privinţă, o serie de studii recente au confirmat observaţiile medicinei populare : Salvia îmbunătăţeşte tonusul psihic, stimulează puterea de concentrare şi de memorare, fiind foarte utilă persoanelor suprasolicitate intelectual.

Pulberea de Salvie calmează tulburările nervoase

Dintre specialiștii care au studiat efectele Salviei asupra sănătății oamenilor, fitoterapeuta Maria Niculescu recomandă tratamentul cu   pulbere de Salvie și tinctură de Salvie: ”Substanțele active ale plantei- uleiul volatil și taninurile – contribuie la tratarea  multor boli, relevante fiind tulburările de natură nervoasă și hormonală. Infuziile sunt eficiente, dar ajută  pe moment. În schimb,  pulberile și tincturile de Salvie sunt benefice  chiar și în afecțiunile severe,  pentru că atunci se impune un tratament mai puternic. Tinctura de salvie stimulează activitățile cerebrale și hormonale. De asemenea,  este recomandată  în afecțiunile specifice vârstei a treia”.  

Bine de ştiut !

Salvia este contraindicată femeilor care alăptează, deoarece reduce şi chiar opreşte lactaţia.

O cană cu infuzie băută dimineaţa, înainte de micul dejun, previne transpiraţia!

De asemenea, preparatele din Salvie nu se recomandă persoanelor bolnave de epilepsie.

Când sunt administrate riguros, leacurile de Salvie confirmă proverbul: "Salvia salvează şi vindecă !"

Condițiile de uscare a plantei sunt esențiale

Pentru păstrarea uleiurilor eterice, condițiile de uscare a Salviei sunt  esențiate:  Terapeuții recomandă ca frunzele Salviei  să se recolteze de 3-4 ori pe an, în timpul verii  și al toamnei. Totuși, dacă frunzele plantei sunt lăsate să se usuce la soare sau în zone cu multă umezeală,  există pericolul ca acestea să-și piardă o parte dintre proprietățile terapeutice.

 Legenda spune că Salvia este ocrotită de Fecioara Maria

 Efectele vindecătoare ale Salviei sunt amintite  în povestirile  despre Fecioara Maria când aceasta fugea cu  pruncul  în brațe,  fiind urmărită de  soldații regelui Irod. Atunci, Maica Domnului a cerut ajutorul plantelor  vindecătoare, s-o ascundă  de urmăritori, iar Salvia  a fost prima plantă care i-a sărit în ajutor și a adăpostit-o  sub frunzele ei.  Maica Domnului , care a fost impresionată de mireasma florilor de Salvie și de ajutorul  primit de la această plantă salvatoare a spus: ” De azi  înainte și până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îți dau puterea să vindeci pe om de toate bolile și să-l salvezi  de la  moarte , așa cum ai făcut tu cu mine”. De aceea, spune legenda, că Salvia înflorește în fiecare an pentru a-I salva pe oameni de furia bolilor, fiind ocrotită de mâinile Maicii Domnului.   

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Se prepară dintr-o linguriţă de plantă care se infuzează în 250 ml apă clocotită. După 10 minute, ceaiul se strecoară şi se bea neîndulcit. Zilnic, se consumă câte două căni. Pentru a ameliora gustul infuziei şi decoctului, adăugaţi puţin suc de citrice.

 Pulberea de salvie se prepară astfel: un mănunchi de salvie (frunze și flori) se spală foarte bine, apoi se lasă la uscat timp de 2 ore. În continuare,  mănunchiul se toacă mărunt și, după aceea, se  macină  cu ajutorul unei râșnițe de cafea. Pulberea obținută se depozitează într-un recipient de culoare  închisă, care se închide ermetic. Pentru un efect rapid de revigorare a memoriei, se consumă câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, timp de o lună. După o pauză de trei săptămâni, tratamentul se poate repeta.

Se administrează câte ½ linguriță, timp de 2 săptămâni, cu 30 de minute, înaintea meselor principale.  

Tinctura de salvie stimulează activitățile cerebrale și hormonale

Tinctura este  eficientă în tratamentele de echilibrare a sistemului nervos, pentru restabilirea  valorilor glicemice și hormonale, în cazul persoanelor  care au depășit vârsta de 50 de ani.

Tinctura se  prepară astfel: Într-un borcan de sticlă se pun 20 de linguri de pulbere de salvie peste care se toarnă  500 ml alcool alimentar 60%. Borcanul se închide ermetic și compoziția se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, apoi se filtrează printr-un tifon, iar tinctura obținută  se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare ce  se depozitează  în spații răcoroase.  Se administrează câte 1 linguriță, diluată în ½ pahar cu apă,  de 3 ori pe zi. Tratamentul cu tinctură este benefic în afecțiunile caracteristice vârstei a treia. Tinctura are un termen de valabilitate de doi ani, de la data de recoltare a plantei.

Mai multe