Ceaşca de sănătate: Smochinele, un tonic excelent pentru organism
Din antichitate, medicii greci şi latini indicau consumul smochinelor pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. Indiferent de culoarea lor, cele 150 de soiuri de smochine : galbene, maronii sau violet, sunt fructe foarte hrănitoare şi bogate în zaharuri simple, pe care organismul le poate asimila foarte uşor. De aceea, specialiştii susţin că aceste fructe sunt surse excelente de energie şi de revigorare pentru întregul organism, pentru toate categoriile de vârstă.
Cercetările moderne arată că aceste fructe sunt o sursă naturală de minerale precum magneziu, calciu, fier, fosfor, cupru şi sulf. În acelaşi timp, doza de potasiu (element de bază pentru sănătatea inimii şi pentru controlul hipertensiunii arteriale) depăşeşte 400 mg în fructele uscate. Mineralele din compoziţia smochinelor ajută la întărirea oaselor, a danturii, la îmbunătăţirea vederii şi la protejarea pielii. Fiind bogate în vitaminele A, B1, B2, B3, B6 şi C, în ficină, o enzimă tămăduitoare şi în fibre, smochinele sunt un tonic pentru sistemul cardiovascular şi previn constipaţia.
Referindu-se la puterea terapeutică a vitaminelor A, B şi C din compoziţia smochinelor, specialiştii europeni susţin că smochinele stimulează imunitatea şi previn virozele respiratorii. „Trebuie să consumăm smochine, deoarece sunt surse foarte bune de magneziu, un mineral indispensabil sistemului nervos, dar şi de fier, necesar pentru formarea globulelor roşii şi pentru transportul oxigenului în ţesuturi; tinerii trebuie să le consume pentru menţinerea vigorii, iar vârstnicii, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. Un studiu recent apreciază că virtuţile terapeutice ale smochinei se datorează tocmai complexului de substanţe active pe care le conţine. De aceea, smochina ocupă locul 3 în topul fructelor de import, după mandarine şi kiwi. Recomand să consume smochine persoanele care depun eforturi fizice şi intelectuale, dar şi atleţii. În timpul epidemiilor de gripă, dacă sunt consumate cu lapte şi miere, smochinele acţionează eficient împotriva inflamaţiilor gurii, gâtului şi împotriva stărilor febrile. De asemenea, smochinele sunt un remediu sigur împotriva afecţiunilor digestive”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Reţeta săptămânii
Decoctul de smochine, un tonic digestiv
Ingrediente:300 ml apă plată, 10 smochine uscate
Preparare: Smochinele se pun la fiert. După 15 minute, se ia vasul de pe foc şi se amestecă până la omogenizare. Decoctul care se consumă într-un interval de 30 de minute, este un tonic digestiv, fiind foarte eficient după o masă îmbelşugată; de asemenea, decoctul de smochine este un leac dovedit pentru persoanele care au probleme digestive şi suferă de constipaţie cronică.