Ceaşca de sănătate. Socul- un remediu cu efecte antivirale
A înflorit socul, una dintre cele mai puternice plante depurative cunoscute în ţara noastră ! Din luna mai şi până la sfârşitul lunii iunie, este momentul să facem provizii pentru farmacia casei.
Preparatele din soc (din flori, frunze, fructe sau din rădăcini) sunt remedii excelente pentru răceli şi laringite, deoarece stimulează transpiraţia. În acelaşi timp, planta este valorificată ca un "vehicol" pentru alte remedii cu efect expectorant sau care poate stimula transpiraţia.
Pentru afecţiunile căilor respiratorii, pentru gripă sau pentru răceli bronşice este indicată infuzia din flori de soc. În acest caz se recomandă câte două căni de ceai pe zi.
Acest remediu are proprietăţi antisudorifice şi de fluidizare a secreţiilor bronşice. Bobiţele de soc curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate.
De asemenea, fructele de soc au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi fructoză din compoziţia lor. Mai mult, preparatele din fructe de soc ajută la vindecarea bolilor degenerative şi au un rol dovedit în prevenirea bolii canceroase şi tumorilor benigne, iar potrivit unor cercetări recente, această terapie prelungeşte tinereaţea biologică.
Nu în ultimul rând, extractul acesta din fructe de soc este un concurent redutabil al medicamentelor antivirale.
" În curele de slăbire şi în combaterea obezităţii, se recomandă tinctura din fructe de soc, care se asociază cu un regim alimentar din care sunt eliminate carnea, prăjelile, dar şi produsele cu aditivi alimentari, cum sunt zahărul şi margarina.
Se administrează câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă, de trei ori pe zi. Trebuie să amintim un remediu valoros care combate ascita. Acest leac se prepară din rădăcină de soc (o linguriţă) care se fierbe, timp de zece minute, într-o cană cu apă.
După ce s-a mai răcit, în acest decoct se adaugă una-două linguriţe de suc de lămâie", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Ingrediente: 10 l apă , 10 flori de soc proaspete, o lămâie mare sau două mai mici, 2 linguriţe de sare de lămâie, 1 ½ kg zahăr, 7 boabe de orez, 3 linguri de dulceaţă de trandafir sau de zmeură.
Mod de preparare: Într-un borcan de zece litri, se pun zahărul, lămâia tăiată mărunt, şi doi litri de apă. Se amestecă bine şi se adaugă , sarea de lămâie şi dulceaţa.
Apoi se adaugă restul de apă şi orezul. Se acoperă borcanul cu o farfurie şi se lasă la macerat cinci-şase zile. În final băutura se trage în sticle şi se păstrează la rece. Este o băutură foarte gustoasă, care elimină toxinele, combate retenţia de apă şi constipaţia.