Ceașca de sănătate : Tarhonul, o plantă - minune pentru sănătatea noastră

17 aprilie 2018 18:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Descoperită în nordul îndepărtat al Asiei, planta s-a răspândit destul de repede în ţări din India, America de Nord şi în Mexic. În Europa, francezii şi grecii au adoptat tarhonul fără rezerve. În ţara noastră, această iarbă aromată, cu gust pătrunzător, uşor amărui este adăugată de gospodine în preparatele culinare tradiţionale . ciorba şi iahnia de fasole, mâncarea de spanac, ciorba şi drobul de miel, salatele de legume cu ouă şi cu fructe de mare.

În acelaşi timp, orice friptură : de porc, de vânat, de pasăre sau de oaie, condimentată cu tarhon, este mai gustoasă şi mai sănătoasă.

Beneficiile plantei, un remediu pentru 50 de boli

Puține persoane știu că tarhonul bogat în substanțe nutritive ( în special vitaminele  B1 și C)  este un remediu pentru 50 de boli- de la hipovitaminoze, tulburări de digestie, anorexie, diabet zaharat , bronșite, reumatism, colită de fermentație şi până la oboseală, balonare, afecțiuni renale și detoxifiere. De asemenea, terapeuții recomandă  să profităm  de beneficiile plantei folosind ceaiul, tinctura şi uleiul esenţial de tarhon.

Opiniile specialiștilor

*Terapeuții menționează că, datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, tarhonul reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, îmbătrânirii premature şi al unor tipuri de cancer.

*Tarhonul reglează și stimulează funcția gastrică ajutând la asimilarea substanțelor nutritive; de aceea se recomandă persoanelor cu tulburări digestive. Specialiștii apreciază că tarhonul este o plantă-minune și în cazul aerofagiilor, balonărilor, constipației sau gastritelor.

*Specialiştii au descoperit că tarhonul este şi un bun antialergic: în cazul strănuturilor repetatez se pun  două picături de ulei esenţial de tarhon pe o bucăţică de pâine sau de zahăr şi leacul se ține sub limbă vreme de trei-patru minute: efectul este rapid.

*Persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să urmeze o dietă săracă în sodiu. De aceea este bine să înlocuiască sarea cu această verdeaţă.

Crizele reumatice se calmează cu comprese cu ulei de tarhon

Pentru calmarea crizelor reumatice sunt benefice compresele cu ulei de tarhon. Se umezeşte o țesătură de bumbac în apa caldă, apoi  se stropeşte cu zece picături de ulei esenţial de tarhon. Compresa se aplică pe locul dureros şi se acoperă cu un fular călduros.).

 Ce beneficii are cura cu ceai de tarhon

În studiul ”Tarhonul, o plantă care face minuni pentru sănătatea noastră”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă folosirea plantei în cazul afecţiunilor la ficat, la rinichi şi la stomac. S-a constatat că o cură cu ceai de tarhon regenerează ficatul.

Rețeta săptămânii

Infuzia de tarhon: Cum se prepară, cum se administrează

 Infuzia de tarhon se prepară turnând o cană de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată și mărunțită. După aceea se acoperă vasul timp de zece minute, apoi ceaiul se strecoară și  se bea cald. Se pot consuma două - trei căni de ceai pe zi în cazul bolilor renale, bolilor de ficat, în  bronșită sau în probleme digestive. Folosită tot sub formă de infuzie, planta are efect antispasmodic, capabil să combată anxietatea şi insomnia (se consumă câte două căni pe zi, cel puţin două săptămâni). O astfel de cură stimulează şi funcţiile rinichilor, reduce nivelul colesterolul „rău" şi curăţă vasele de sânge.

Tinctura de tarhon (procurată de la plafar) alungă oboseala. Tinctura se administrează de trei ori pe zi (câte zece picături adăugate într-o cană de ceai).

Mai multe