Ceaşca de sănătate: Teiul şi puterea lui vindecătoare
Parfumul inconfundabil al florilor de tei pluteşte în aceste zile în jurul nostru : în parcuri, în grădini şi pe străzi. Mirosul acestor flori atât de îndrăgite ne relaxează şi ne creează o stare de bună dispoziţie.
Virtuţile terapeutice ale arborelui tămăduitor-teiul-au fost descoperite şi puse în practică din cele mai vechi timpuri. Pe atunci, se foloseau coaja, frunzele şi seva arborelui pentru tratarea indigestiei, a durerilor abdominale şi a răcelilor. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază rezultatul cercetărilor moderne care au descoperit alte şi alte valenţe terapeutice ale parfumatelor flori de tei.
Leac dovedit în combaterea infecţiilor respiratorii
Substanţele active din compoziţia acestora : acetilcolina, flavonoidele, saponinele şi uleiul volatil (cel care răspândeşte mirosul atât de plăcut) sunt aliaţi de seamă în combaterea infecţiilor respiratorii, însoţite de stări febrile.
Infuzia, remediu pentru zeci de boli
De asemenea, pentru aplicaţiile terapeutice interne, infuzia din flori de tei este benefică într-o gamă impresionantă de boli-de la tulburări de somn, atacuri de panică, palpitaţii, dischineziă biliare, tensiune şi până la fluidizarea sângelui. Infuzia, acest remediu care pune sângele în mişcare, contribuie la curăţarea acestuia, reducând toxicitatea din organism.
Un sedativ incontestabil
Este incontestabil efectul sedativ al infuziei de tei în numeroase afecţiuni: tulburi de somn, afecţiuni nervoase, crize de isterie, palpitaţii, colici intestinale, litiaze biliare şi inflamaţii ale mucoasei bucale. Pe lângă efectul sedativ, florile de tei, aceste vedete de necontestat în rândul plantelor tămăduitoare, se remarcă şi prin acţiunea antiinflamatoare, antitermică, sudorifică şi emolientă.
Combate dependenţa de calmante
Florile de tei sunt folosite cu succes şi în tratamentul dependenţei de calmante, când infuzia se administrează în paralel cu tranchilizantele, eliminând efectele negative ale acestora.
Reţetele săptămânii
Nectar din flori de tei
Ingrediente: 6 linguriţe flori de tei uscate, un litru de apă plată, 6 banane foarte coapte, vanilie şi scorţişoară, după gust, 3 linguri de miere.
Preparare: Se face o infuzie din florile de tei uscate şi apă. Florile se infuzează timp de 5 minute. Separat, se fărâmiţează pulpa bananelor în care se amestecă vanilia, scorţişoara şi mierea. Când infuzia s-a mai răcit se încorporează în pasta de banane, mestecându-se până când licoarea se omogenizează foarte bine. Nectarul obţinut este o băutură răcoritoare şi relaxantă, un remediu dovedit care tratează stresul. Se poate servi cu cuburi de gheaţă.
Sirop de tei
Ingrediente: 5 linguri de flori de tei uscate, 800 g zahăr, 1,250 ml apă plată, zeama de la o lămâie.
Preparare: În apă, punem la fiert 5 linguri de flori de tei uscate. După zece minute, strecurăm infuzia în care adăugăm zahărul. Fierbem siropul la foc potrivit până când capătă consistenţa mierii. Când este aproape gata, adăugăm zeama de la o lămâie. Siropul trebuie să mai fiarbă cinci minute. Se toarnă călduţ în sticle pe care le închidem ermetic cu un dop de plută ceruit.