Ceaşca de sănătate. Top trei băuturi tonice care fac concurenţă cafelei
Din cauza suprasolicitărilor, fiecare dintre noi poate avea nevoie de o ceaşcă de cafea pentru a se energiza. Persoanelor care nu au voie să consume cafea sau organismul lor nu tolerează această băutură, nutriţioniştii le recomandă băuturi preparate din legume şi din fructe, care sunt mai sănătoase şi, deseori, mai eficiente decât cofeina.
1. Minola este un tonic pentru orice vârstă
Minola, o băutură preparată din morcov, şi-a căpătat renumele de tonic pentru orice vârstă. Morcovul, ingredientul-vedetă al acestei băuturi, furnizează organismului necesarul de vitamina A pentru o zi întreagă, protejând plămânii şi contribuind la buna funcţionare a sistemului respirator.
Minola este un excelent detoxifiant
Terapeuţii susțin că datorită celorlalte substanţe antioxidante din compoziţia legumei: complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, dar şi a celorlalte ingrediente (mierea, lămâia şi scorţişoara), băutura este un excelent detoxifiant şi un furnizor de energie, putând să înlocuiască porţia zilnică de cafea. Minola se recomandă persoanelor care suferă de boli ale arterelor, persoanelor care depun eforturi intelectuale deosebite, convalescenţilor, astenicilor şi suferinzilor de boli gastrointestinale.
Minola se prepară din ingrediente la îndemâna noastră
Această băutură se prepară din ingrediente la îndemâna noastră, ușor de procurat : 30 g miere, 150 ml suc de morcovi, o linguriţă suc de lămâie şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară.
Mod de preparare: se amestecă sucul de morcovi (obţinut prin stoarcerea unor soiuri de morcovi suculenţi, de cea mai bună calitate), cu celelalte ingrediente, până când acestea se omogenizează. Se consumă una-două porţii de Minola pe zi.
2. Ceaiul Mate, o băutură energizantă
Ceaiul Mate este băutura naţională a Argentinei. Această licoare înlocuieşte cafeaua şi în alte ţări ale Americii Latine. De asemenea, Ceaiul Mate este savurat şi de iubitorii de ceaiuri din ţara noastră. Totodată, acest ceai are efecte tonice şi energizante şi de aceea este apreciat de sportivi şi de persoanele care au o viaţă dinamică. Combinaţia de substanțe active din compoziția Ceaiului Mate precum : vitaminele A, B1, C şi E cu minerale esenţiale cum ar fi: magneziul, potasiul, calciul şi fierul din compoziţia plantei are efecte pozitive asupra muşchilor, plămânilor, inimii şi a sistemului nervos.
Infuzia de Ceai Mate este la fel de energizantă precum cafeaua
Infuzia preparată din ceai Mate combate reumatismul şi previne obezitatea. Băutura se prepară dintr-o linguriţă de frunze şi dintr-o cană de apă clocotită, apoi se îndulceşte cu miere sau cu zahăr brun. O ceaşcă de Ceai Mate, care se bea dimineaţa la micul dejun, este la fel de energizantă precum o porţie de cafea tare. După preferinţă, se consumă una sau două ceşti pe zi.
3. Năutul alungă oboseala
Despre năut, nutriționiștii susțin că este o plantă hrănitoare, foarte bogată în minerale, precum fosfor, calciu, potasiu, fier, dar și în vitamine din gama B şi în hidraţi de carbon. Cafeau preparată din boabele prăjite şi măcinate de năut este una dintre băuturile cele mai revigorante. Mai mult, licoarea este indicată în combaterea anemiei, constipaţiei, oboselii şi răcelilor din sezonul rece. O ceaşcă de cafea de năut previne creşterea rapidă a procentului de zahar din sânge, după mesele copioase. O porţie de cafea se prepară din două linguriţe de pulbere de năut şi dintr-o ceaşcă de apă. Cafeaua Năut se îndulceşte cu miere, cu zahăr brun sau cu fructoză.
Se consumă cel mult trei cești de cafea pe zi!
Terapuții europeni recomandată un consum de cel mult trei ceşti de cafea pe zi.