Ceaşca de sănătate: Un tonic de excepție în zilele caniculare: menta

21 iunie 2016 20:55   Sănătate
Ultima actualizare:

Deoarece are un gust plăcut și un efect răcoritor, izma bună (Mentha piperata) este singura plantă care ne revigorează cel mai bine în zilele caniculare, susțin specialiștii. Totodată, izma bună este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale consumate în ţările europene, în Orientul Mijlociu şi în Africa.

Preparatele din mentă, remedii excelente în zilele caniculare

În zilele caniculare, toate preparatele din mentă : infuzia, uleiul, oţetul, vinul, tinctura şi aromata apă de mentă sânt leacuri excelente mai ales pe vreme de caniculă. Ceaiul de mentă cu lămâie  ne răcoreşte, ne hidratează foarte bine și oferă organismului energia de care are nevoie în zilele de vară când canicula ne fură vigoarea. Din vremuri îndepărtate, menta medicinală este apreciată pentru numeroasele sale virtuţi terapeutice. În același timp, aromata plantă este şi un excelent condiment, folosit în gastronomie: în salate şi în sosuri, pentru inconfundabilul efect răcoritor.

Din Antichitate, legendara mentă tratează numeroase afecțiuni

Menta este o plantă legendară și frunzele sale proaspete au fost folosite încă din antichitate în tratarea unor afecţiuni. Legenda spune că nimfa Minthe s-a îndrăgostit de zeul Hades, stârnind gelozia Persephonei. Ca s-o scape de mânia soţiei sale, Hades a transformat-o pe nimfa Minthe într-o plantă parfumată, la fel de plăcută ca şi chipul ei. Fiind un dar al zeilor sau al naturii, menta este o plantă terapeutică extrem de valoroasă, susţin terapeuţii europeni.

Aromata plantă era preţuită odinioară de greci şi de romani

Originară din bazinul mediteranean, menta a fost preţuită odinioară  de greci şi de romani. Se spune că aceste popoare condimentau vinurile şi sosurile cu mentă  şi ornamentau mesele festive cu buchete de mentă.

Menta este un simbol al veseliei

Din acele vremuri îndepărtate, menta a rămas un simbol al ospitalităţii şi veseliei, pentru că, oricine îi apreciază aroma, îşi recapătă bunadispoziţie. În zilele noastre, planta uscată şi preparatele de mentă le găsim în magazinele Plafar. În farmacii, regăsim menta ca ingredient folosit în compoziţia mai multor medicamente.

Ce remedii cu mentă se foloseau în trecut

De secole, menta uscată este un remediu nelipsit în farmacia casei. În trecut, decoctul era un leac pentru durerile de cap. Ceaiul se dădea copiilor cu colici; când durerile erau insuportabile, se punea pe pântece o cataplasmă caldă din frunze de izmă şi de leuştean. Pentru dureri de dinţi, se ţinea în gură rădăcină pisată de mentă care se macera în rachiu. Ceaiul se mai lua contra tusei, năduşelii şi contra durerilor de piept, precum şi pentru a uşura naşterile. Contra durerilor de inimă se bea ceai rece de mentă.  Ceaiul se mai folosea în caz de insomnie şi pentru calmarea organismului stresat.

Pentru farmacia casei, planta se recoltează în lunile de vară

Aroma puternică a frunzelor de mentă era folosită ca remediu care alunga şoarecii şi insectele nedorite. O bună parte dintre indicaţiile  terapeutice de odinioară sunt valabile şi astăzi. Pentru farmacia casei, planta se recoltează în lunile de vară: iunie, iulie și august, se usucă în straturi subţiri şi se păstrează în pungi de hârtie sau de pânză, care se depozitează în locuri răcoroase. 

Substanțe active de excepți conținute de mentă

Datorită substanţelor active de excepţie, menta are efect sedativ, dezinfectant, cicatrizant extern, antidiareic, combate transpiraţia , calmează durerile şi reglează tranzitul intestinal. Frunzele şi toate părţile plantei conţin ulei eteric, lipide, acizi fenolici, taninuri, amestec de parafine, flavonoide, glucide, enzime, alături de vitaminele C, D2 şi de numeroase săruri minerale, precum potasiul, calciul, fosforul, magneziul, fierul, manganul, zincul, borul, cuprul şi  molibdenul.

Planta are şi efecte terapeutice mai puţin cunoscute 

Izma tratează o varietate de boli, de la durerile gastro-intestinale, indigestii şi până la combaterea anxietăţii. În pledoariile sale despre această plantă, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, susţine în studiul: ”Menta este doctorul românilor”:  „Izma bună este specia de mentă medicinală care conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative. Substanţele active importante, conţinute de această plantă, precum mentolul (un valoros ulei eteric), compuşii antibiotici şi substanţele minerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă”. De aceea, fitoterapeutul Eugen Giurgiu, în studiile sale, aduce în atenţia iubitorilor de plante că menta are şi  efecte terapeutice mai puţin cunoscute:  Sub formă de infuzie, menta revigorează sistemul nervos şi pune în mişcare sângele. Mai mult, o cură cu preparate din mentă: infuzie, ulei sau sirop revigorează întregul organism, combate palpitaţiile şi anxietatea. Folosită în cure de trei-patru săptămâni, infuzia de izmă îmbunătăţeşte funcţia ficatului, secreţia bilei şi calmează colonul iritabil. În acelaşi timp, siropul de mentă este tonic şi scurtează perioada de convalescenţă după răceli şi viroze”.

Menta ține sub control hipertensiunea arterială 

Datorită conţinutului de potasiu, ceaiul de mentă ţine sub control hipertensiunea arterială, fiind de mare folos bolnavilor hipertensivi. Totodată, această infuzie face minuni în lupta cu bolile de inimă.

Bine de ştiut!

Se recomandă un consum de câte două ceaiuri pe zi, şi se evită excesele, deoarece menta constipă. 

Cocteiurile cu mentă, pentru organismul obosit

Studii recente au dovedit că toate cocteilurile care conţin mentă sunt tonice pentru organismul obosit, după numeroase eforturi fizice şi intelectuale sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.  

 Menta are proprietăţi calmante remarcabile

Menta este renumită pentru proprietăţile ei calmante. Infuziile şi uleiul de mentă reduc efectele indigestiei (greţuri, balonări, dureri de stomac şi de bilă), după prima zi de tratament.

Reţetele săptămânii

Infuzia de mentă

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: O infuzie simplă se prepară dintr-o linguriţă de mentă de grădină şi o cană cu apă, iar ceaiul se consumă cu înghiţituri mici.

Cum se administrează: Prima ceașcă de infuzie se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, iar a doua porţie trebuie băută după cină.

Infuzia de mentă cu ulei de mentă

Infuzia de mentă, în care adaugi trei picături de ulei extras din aromatele sale frunze (la o cană), se bea, după preferinţă, călduţă, rece sau amestecată cu cuburi de gheaţă şi cu sirop de zmeură.

 Decoctul de mentă se adaugă și în înghețată

De asemenea, poţi să amesteci patru linguriţe de decoct de mentă într-o porţie de îngheţată şi vei obţine un delicios desert revigorant.

Infuzia de mentă combinată cu angelică

Menta combinată cu angelică reprezintă un remediu excelent în afecţiuni digestive şi în tulburări psiho-emoţionale. Leacul se prepară sub formă de infuzie (câte o jumătate de linguriţă din fiecare plantă) şi 500 ml de apă clocotită. Plantele se infuzează timp de 15 minute. Zilnic, se consumă  câte 100 ml de ceai, de trei ori pe zi.

Lichiorul de mentă alungă neliniştea şi stimulează digestia

Ingrediente: Patru linguriţe de frunze de mentă, 300 mg  miere de tei, un litru de apă, 4 cuişoare, coaja unei portocale, vanilie (un sfert de baton), 300 ml de ţuică de ţară sau 200 ml alcool rafinat.

Preparare: Fierbem izma şi aromele în apă, la foc mic, timp de 30 de minute. Strecurăm lichidul şi, când se mai răceşte, adăugăm mierea. După aceea, punem vasul pe foc, lăsăm licoarea să mai clocotescă, timp de cinci minute, la foc mic. În acest timp, amestecăm foarte bine, cu o lingură de lemn. După aceea,  adăugăm alcoolul şi amestecăm, în continuare, până când lichiorul se omogenizează. Când licoarea este caldă, o turnăm în sticle închise la culoare, pe care le astupăm foarte bine.

Cum se administrează

Lichiorul de mentă se serveşte ca aperitiv la mesele festive. Curativ, se bea câte un păhărel de 50 ml, după cină. Totodată, acest lichior, preparat în casă, stimulează digestia şi îndepărtează starea de nelinişte.

Un energizant cu frunze de mentă pentru zilele cu program încărcat

Ingrediente: 250 ml lapte degresat, o lingură de pudră de cacao, o lingură de zahăr, 5-6 frunze de mentă.

Preparare: Într-o crăticioară de 500 ml, turnaţi laptele rece peste zahărul amestecat cu cacao. Amestecaţi până când compoziţia se omogenizează. Apoi, puneţi vasul la foc mic; când licoarea începe să fiarbă, adăugaţi menta presată în blender. Turnaţi acest energizant într-o cană şi adăugaţi alte 2-3 frunze de mentă pentru aromă. Preparatul are efect energizant şi poate fi administrat în zilele cu un program foarte încărcat.  

Mai multe