Ceașca de sănătate. Vinul de citrice este ”doctorul” bolilor frecvente ale acestui secol
Excelente pentru combaterea infecțiilor, pentru îmbunătățirea circulației și pentru vigoare, aceste citrice sunt un izvor de vitamine, de flavonoide și de beneficii pentru menținerea sănătății organismului. Un preparat natural, obținut din aceste citrice, bogate în substanțe active, este vinul de citrice.
Grapefruitul, o sursă de energie
Acest fruct conține o cantitate mare de vitamina C, potasiu și betacaroten. Nutriționiștii susțin că un singur fruct furnizează organismului 60% din necesarul zilnic de substanțe active, recomandat de nutriționiștii americani , dar și o cantitate suficientă de potasiu. În același timp, soiurile de grapefruit roșu și roz conțin mai multă vitamian C decât grapefruitul alb. Totodată, în compoziția acestui fruct se regăsește o cantitate semnificativă de carotenoide, între care betacaroten și pectină, Specialiștii recomandă să se consume grapefruitul în tratarea afecțiunilor circulatorii, a durerilor de gât și a gingivitei. Mai mult, fructul asigură energia organsmelor stresate și lipdite de vigoare.
Mandarinele au proprietăți anticancerigene
Aceste fructe savuroase conțin o cantitate semnificativă de flavonoide, substanțe care au proprietăți anticancerigene dovedite. Mandarinele sunt antioxidante și au puterea să oprească înmulțirea tumorilor. În același timp, aceste delicioase fructe exotice sunt o sursă importantă de vitamine : A și B. O dietă bogată în mandarine poate să-l protejeze pe consumator împotriva unor afecțiuni grave, frecvente în secolul nostru: bolile de inimă, cheagurile de sânge, colesterol rău, osteoporoza și hipertensiunea arterială. Totodată, vitaminele din complexul B și potasiu, conținute de mandarine, previn boala Altzeimer și cataracta, boli specifice vârstei a treia. În același timp, mandarinele contribuie la prevenirea tusei, a răcelilor și a gripei.
Portocala sporește rezistența organismului în fața infecțiilor
Un altt ingredient valoros, folosit la preparatea vinului de citrice, este portocala. Este bogată în vitamina C și ajută la menţinerea sănătăţii celulelor din sânge. În acelaşi timp, portocala este apreciată de nutriţionişti şi pentru faptul că sporeşte rezistenţa organismului în faţa infecţiilor.
Ce confirmă studiile recente
Studiile recente semnificative confirmă faptul că portocala scade nivelul de colesterol, îmbunătăţeşte absorbţia fierului, protejează împotriva tensiunii arteriale şi a cancerului. În același timp, deliciosul fruct este de mare ajutor celor care se confruntă cu migrenele şi alergiile. Migrena este o afecţiune frecventă care apare de cele mai multe ori după perioade de stres intens, după eforturi fizice, dar și după o masă copioasă. ” În astfel de momente, este bine să știți că puteţi scăpa de calvarul durerilor fără să înghiţiţi un pumn de pastile pe care să le înlocuiți cu un suc de portocale”, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în lucrarea: ”Beneficiile fructelor exotice”. Tratamenrul cu vin de citrice are efecte tonice, calmante şi relaxante asupra întregului organismului. Mai mult, s-a constatat că un vin terapeutic, care conţine mandarine , portocale și grapefruit este apreciat pentru numeroasele sale avantaje: combate cu succes o mulțime de boli, lipsa de energie și se prepară foarte ușor.
Rețeta săptămânii
Vin terapeutic din grepfruit, mandarine și portocale
Ingrediente: 4 portocale, 4 mandarine, 3 grapefruit, o linguriţă de cimbru, o linguriță de hrean, două kg de vin roşu dulce, procurat de la producător
Preparare: Într-un borcan de sticlă, puneţi fructele tăiate mărunt, cu coajă cu tot. Apoi, adăugaţi hreanul ras, cimbrul uscat şi vinul. Lăsaţi ingredientele să se macereze timp de 5 zile, apoi strecuraţi. Păstraţi leacul la frigider și consumaţi câte un păhărel de 50 ml după masa de prânz, pentru efectele revigorante asupra organismului. De asemenea, în zilele cu migrene luaţi câte o lingură din acest vin gustos, din patru în patru ore.