Cei mai mari inamici ai imunității
Cu cât organismul este mai slăbit, cu atât creşte riscul de răceală, gripă, dar şi de boli mai grave, precum cancerul.
Sistemul imunitar este un scut de protecţie împotriva bacteriilor, virusurilor şi a altor agenţi patogeni. Nu numai alimentaţia poate influenţa imunitatea, ci şi stresul, abuzul de antibiotice şi lipsa mişcării.
Un sistem imunitar puternic este esenţial pentru păstrarea stării generale de sănătate. Oboseala persistentă, cauzată mai ales de stres şi de lipsa somnului, precum şi infecţiile repetate sunt câteva dintre semnele unui sistem imunitar slăbit. Iată ce factori dăunează imunităţii!
1) Alimentaţia nesănătoasă
Hrana de tip fast-food, dulciurile rafinate, grăsimile animale, mezelurile, afumăturile şi produsele de patiserie sunt câteva dintre alimentele care slăbesc imunitatea. În locul acestora, medicii recomandă alimentele bogate în vitamina C (citricele), în vitamina E, (fructele oleaginoase), în zinc (carne, ouă), vitamina A (lapte), nutrienţi care ajută la creşterea anticorpilor şi a globulelor albe, arme importante ale sistemului imunitar. De asemenea, consumul de alcool şi fumatul dăunează imunităţii, la fel ca şi deshidratarea (bacteriile se dezvoltă uşor pe mucoasle uscate).
2) Stresul
În situaţiile stresante, suprarenalele (două glande situate deasupra fiecărui rinichi) secretă adrenalină şi noradrenalină, doi hormoni care slăbesc răspunsul imunitar. Cel mai dăunător este stresul cronic, cauzat de unele boli sau de situaţiile tensionate frecvente.
Află pe clicksanatate.ro ce alți factori îți scad imunitatea!