Cele mai bune ALIMENTE pentru vară!

24 iulie 2011 13:16   Sănătate
Ultima actualizare:

În zilele caniculare, este bine să alegem alimentele în care predomină gustul amar, astringent sau dulce.

Sunt recomandate fructele, mai ales cele proaspete, bine coapte, consumate ca atare sau sub formă de sucuri preparate în casă, la rece. Legumele nu trebuie fierte excesiv şi, cu atât mai puţin, prăjite. În ceea ce priveşte lactatele, e bine să dăm dovadă de moderaţie.

Alimentele indicate

* lapte nefiert, unt clarificat, brânzeturi (cu excepţia celor obţinute prin fermentaţie);

* sucuri de fructe şi legume proaspete. Sunt recomandate mai ales sucurile de struguri, mere (dulci), kiwi, ţelină, morcov;

* salată verde şi salată de varză crudă;

* cereale: orez, orz, ovăz;

* condimente: fenicul, chimen, coriandru;

* alimente dulci, cu condiţia să nu conţină zahăr rafinat, ci miere, zahăr candel sau zahăr brun.

Alimente pe care trebuie să le consumăm în cantităţi mici, pentru că au un efect fierbinte, umed-uleios

*  fructe acre: banane necoapte, afine, struguri verzi, lămâi, portocale acre, papaya, prune acre;

* legume picante: sfeclă, ceapă, vinete, usturoi, ardei iute, ridichi, spanac, roşii fierte;

*  cereale: hrişcă, mei, porumb, secară, ovăz uscat, orez brun, făină albă de grâu şi paste făinoase;

*  gălbenuş de ou;

*  linte roşie;

*  produse lactate: iaurt acru, brânză fermentată.

Alimente contraindicate

*  vită, miel şi porc;

*  alcool, conserve, alimente fierbinţi;

*  oţet sintetic;

*  cafea, ceai.

Fructe răcoritoare

*  mere, avocado, nucă de cocos, smochine, struguri dulci, mango, pepene, portocale, piersici, ananas, prune, rodii, stafide, pere, caise, mandarine, banane, kiwi, cireşe, castane.

Citeşte şi:

7 sfaturi ca să păstrezi corect mâncarea pe caniculă

Salatele de IAURT, ideale în zilele caniculare

Încearcă noua dietă cu salate de sezon!

Slăbeşte cu salată de sezon!

Mai multe