Cele mai bune ceaiuri pentru plămâni
Aerul poluat, fumul de ţigară şi răcelile îţi pot îmbolnăvi plămânii.
Pentru calmarea bronşitelor, pneumoniilor ori a tusei iritante, apelează la ceaiurile care desfundă căile respiratorii. Revista “Click! pentru femei” îţi spune care sunt acestea.
Ceai de busuioc
Busuiocul conţine taninuri, mucilagii şi ulei esenţial, fiind de un real ajutor în tulburările căilor respiratorii. Ceaiul de busuioc are acţiuni antiseptice, antispastice şi înlătură excesul de mucus din plămâni şi bronhii. Îl pregăteşti dintr-o lingură de frunze şi flori pe care le opăreşti în 250 ml de apă. Bei câte o cană de ceai după mesele principale.
Ceai de podbal
Este bun pentru sănătatea plămânilor, întrucât are proprietăţi emoliente şi expectorante. Ceaiul este indicat în afecţiunile pulmonare cronice şi în astmul bronşic. Îl obţii din 15 g de flori sau frunze peste care torni o cană cu apă fiebinte. Consumi la două ore câte o lingură de ceai.
Ceai de măceşe
Pentru îmbunătăţirea circulaţiei de la nivelul plămânilor, consumă un ceai pe care îl pregăteşti dintr-un amestec din două linguriţe de măceşe şi câte una de seminţe de pătrunjel şi rostopască la două căni de apă clocotită. Cura durează şase săptămâni, timp în care bei câte o cană de ceai de două ori pe zi, înainte de masă.
Ceai de ciuboţica-cucului
Expectorant şi calmant al tusei, ceaiul de ciuboţica-cucului este indicat în bronşite şi pneumonii. Pui într-un vas o linguriţă şi jumătate de plantă, peste care torni 250 ml de apă clocotită. Bei câte două căni pe zi.
Ceai de nalbă
Pentru că planta are acţiune decongestivă şi expectorantă, ceaiul care se obţine din frunzele şi florile uscate de nalbă este indicat în eliberarea mucozităţilor din căile respiratorii. Îl prepari dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană de apă clocotită. Bea două căni pe zi, până te simţi mai bine.
Ceai de cimbru
Conţine ulei volatil, taninuri, mucilagii şi substanţe amare, care ameliorează simptomele bronşitelor acute, a virozelor respiratorii şi a tusei. Ceaiul îl prepari dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă fierbinte. Se beau două căni pe zi.
Atenţie la complicaţii!
Cu bolile de plămâni nu e de glumit! Răcelile sau infecţiile căilor respiratorii se pot complica şi astfel ajung să afecteze plămânii. Cereţi urgent sfatul unui medic dacă tusea persistă. Pneumoniile netratate pot avea consecinţe grave, ducând chiar până la deces.