Cele mai bune leacuri cu ulei de cătină. Cât de miraculos este extractul acestei plante

17 octombrie 2021 16:35   Sănătate
Ultima actualizare:

Uleiul de cătină este cel mai preţios extract al acestei plante cu nenumărate beneficii pentru piele, dar şi pentru sistemul imunitar, sistemul cardiovascular şi ficat. Nu numai că este plin de vitamine şi antioxidanţi, dar este şi singura sursă vegetală de acizi graşi omega 3, 6, 9 şi 7. Iată câteva dintre beneficiile uleiului de cătină!

Profilaxia infecţiilor. Uleiul de cătină este o sursă de vitamine şi minerale, în mod special vitaminele A, C, E şi beta-caroten, flavonoide şi alţi compuşi bioactivi. Cătina stimulează sistemul imunitar şi poate preveni deficitul de vitamina A din organism. În plus, are acţiune antibacteriană şi inhibă multiplicarea stafilococilor şi a altor tipuri de bacterii. Aceste efecte sunt foarte importante în tratamentul răcelilor, simptomelor febrile, epuizării, dar şi în perioadele de convalescenţă. 

Efect de regenerare. S-a demonstrat că acest fruct stimulează vindecarea în cazul colitei, eroziunilor colului uterin, ale stomacului, ulcerului duodenal precum şi în cazul arsurilor care afectează mucoasele. De asemenea, cătina creşte viteza de vindecare a rănilor şi inflamaţiilor, precum escarele. 

Prevenirea aterosclerozei şi a tulburărilor cardiace. Uleiul de cătină conţine acizi graşi nesaturaţi care sunt importanţi pentru echilibrarea sintezei de prostaglandine, cu rol de a regla tensiunea arterială şi a menţine echilibrul dintre sare şi apă în organism. 

Hidratarea şi tonifierea pielii. Antioxidanţii cum ar fi vitamina E şi betacarotenul combat ridurile, uscăciunea şi alte simptome specifice pielii îmbătrânite sau neglijate. De aceea, aplicăţiile externe de ulei de cătină albă ajută la regenerarea pielii uscate întâlnite mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză sau a vegetarienilor care au un nivel scăzut de acizi graşi în dietă.

Videcarea rănilor. Uleiul de cătină poate fi folosit extern în scopul vindecării arsurilor (inclusiv solare), eczemelor, ulceraţiilor rezultate în urma radiaţiilor, micilor zgrieturi sau tăieturi. Efectul de vindecare se datorează betacarotenului (provitamina A) din compoziţia uleiului de cătină. Acesta trebuie aplicat după ce pielea a fost spălată şi uscată şi va fi lăsat să acţioneze cel puţin 20 de minute înainte de ştergere. Este posibil ca şi după spălare, pe piele să rămână temporar o uşoară pată portocalie, de aceea, uleiul trebuie aplicat uniform, conform www.sfatulmedicului.ro. 

Mai multe