Cele mai bune sfaturi pentru digestie. Bea un pahar cu suc de morcovi pe zi

20 ianuarie 2013 15:19   Sănătate
Ultima actualizare:

Simptomele acestui sindrom, precum, balonarea, durerile abdominale, constipaţia sau, dimpotrivă, diareea, ne pot complica mult existenţa. Iată câteva reguli simple, care ne vor ajuta să evităm problemele digestive.

- Evitaţi consumul de alcool, de băuturi prea reci sau prea fierbinţi.- Consumaţi o cantitate suficientă de lichide.- Păstraţi un orar fix pentru mese. Încercaţi să evitaţi mesele copioase şi ingestia rapidă.- Faceţi mişcare cel puţin o jumătate de oră pe zi. Cel mai indicat ar fi să ieşiţi la plimbare după cea mai copioasă masă a zilei.- Evitaţi fumatul şi faceţi băi calde.- Aveţi grijă să consumaţi o cantitate suficientă de fibre şi limitaţi alimentele grase, laptele şi crudităţile. Alimentele indicate sunt pâinea prăjită, orezul, grişul, brânza de vaci, ceapa, morcovul, bananele, me­rele rase, gutuile, o linguriţă de ulei presat la rece, puţină sare, caş. Sunt permise ­piureurile de cereale şi legumele, mai ales cartofii cu unt. Se recomandă, de asemenea, un pahar cu suc de morcovi pe zi.

Iată alimentele pe care ar trebui să le evitaţi pentru a nu declanşa sindromul de colon iritabil:- alimente bogate în reziduuri care balonează (fructe crude în cantităţi mari, legume);- alimente preparate cu grăsime în exces (vegetale şi animale);- băuturi carbogazoase sau răcoritoare sintetice (balonează şi produc diaree);- alimente bogate în lactoză (lapte) sau cu potenţial laxativ (cafea);- alimente iritante (usturoi, hrean, ardei iute, chili, ket­chup iute);- alimente acide sau care fermentează (bulion, brânzeturi fermentate).

Majoritatea pacienţilor cu sindromul de colon iritabil (SCI) prezintă, rapid după ingestia de alimente, simptome ce includ dureri abdominale, constipaţie, balonare.

Mai multe