Cele mai bune siropuri de leac

11 noiembrie 2015 23:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Obţinute prin fierbere, macerare sau presare la rece, siropurile din plante şi-au dovedit de-a lungul timpului zecile de virtuţi terapeutice. Citeşte în “Click! pentru femei” care sunt remediile care vin de hac răcelilor şi întăresc organismul.

Sirop de brad

Obţinut din mugurii de brad, siropul are efecte vitaminizante, antiseptice, antiinflamatoare, sedative, diuretice şi antireumatice. Fitoterapeuţii îl recomandă pentru tratarea problemelor respiratorii, anemiei, tulburărilor digestive, bolilor renale, dar şi în caz de oboseală - câte două linguriţe de sirop pe zi, înainte de masă.  

  • Cum îl prepari: fierbi 1 kg de muguri proaspeţi de brad în doi litri de apă, 15-20 de minute. Adaugi 1 kg de zahăr după ce s-a răcit, fierbi încă 10 minute, apoi strecori şi pui în sticle închise ermetic.  

Sirop de măceşe

Recomandat în stările de astenie, de stres şi de oboseală cronică, siropul de măceşe e un adevărat tonic pentru organism. Fiind o sursă importantă de vitamina C, ajută la prevenirea virozelor. E recomandat şi pentru prevenirea calculilor renali. Ia câte două linguriţe de sirop pe zi, timp de 3 săptămâni. 

  • Cum îl prepari: pui un litru de apă peste 250 g de măceşe şi laşi 12 ore la macerat. Strecori lichidul, adaugi 500 g de zahăr şi fierbi până obţii consistenţa unui sirop. 

Sirop de cătină

Bogat în vitamine şi minerale, siropul de cătină întăreşte imunitatea şi e un bun supliment nutritiv. Administrarea e recomandată la începutul sezonului rece, pentru efectele antigripale. Indicat e să iei câte 4-6 linguriţe de sirop pe zi, timp de o lună. 

  • Cum îl prepari: ai nevoie de 500 g de fructe de cătină şi jumătate de kilogram de miere. Speli în câteva ape cătina, o pui în blender, apoi filtrezi până obţii sucul din fructe. Adaugi mierea, omogenizezi şi torni siropul în sticle pe care le închizi ermetic.
Mai multe