Cele mai bune strategii care te vor ajuta să te lași de fumat
După cum bine știi, fumatul crește riscul apariției diferitelor tipuri de cancer – cel mai frecvent și mai de temut fiind cancerul la plămâni. Există câteva strategii pe care le poți urma ca să scapi de această dependență care-ți face rău.
Te agăți de pretextul că fumatul te relaxează și îți alungă starea de stres? Nimic mai fals. Nicotina nu numai că îți creează dependență, dar și produce și o multitudine de efecte negative în organism.
Senzația de relaxare pe care o simți după ce ai fumat este una falsă: este ușurarea care se instalează când i-ai dat corpului tău, devenit dependent, doza de nicotină pe care o cere prin intermediul creierului. Simptomele lipsei de nicotină sunt transmise periodic și se manifestă printr-o tensiune dezagreabilă. Aceasta dispare rapid de îndată ce aprinzi prima țigară. E un cerc vicios din care poți ieși numai cu un efort de voință.
Deprogramează-te. Strategia pentru a te opri din fumat este să înlocuiești falsa relaxare provocată de țigară cu una la îndemână, dar mult mai sănătoasă. Important este să scapi să te deprogramezi. Pentru că fumatul nu induce numai dependență fizică, dar și psihică și comportamentală. Multe din gesturile și tabieturile tale, dar și felul în care gândești, sunt legate de momentul în care aprinzi țigara. Toate aceste constituie așa-numitele reflexe de fumător.
Observă-te cu un ochi critic, lucru ce te va ajuta mai ușor să pui în practică strategia antifumat. Această strategie poate fi rezumată în 3 pași:
- Întârzie
- Evită
- Înlocuiește
Ce trebuie să faci, pas cu pas ca să te lași de fumat
- Pasul 1: întârzie. Nevoia de a fuma durează circa 5 minute. Deci, de fiecare dată, găsește ceva interesant de făcut – iar episoadele de dependență se vor distanța tot mai mult.
- Pasul 2: evită. Ideea este să eviți acele gesturi, gânduri, persoane și situații care te duc cu gândul la fumat sau care te pot atrage din nou în cercul fumătorilor înrăiți:
În „pauza de fumat“, fă altceva, la fel de plăcut.Refuză o țigară ori de câte ori ți se oferă una.Elimină din gândire clișeele care laudă virtuțile fumatului („o cafea și-o țigară bună“, „răbdare și tutun“, „țigara e cea mai bună prietenă“ ș.a.m.d.)Intră în cercuri de nefumători și desfășoară cu ei activități plăcute.Fumează prima țigară cu o oră mai târziu ca de obicei.Redu numărul de țigarete fumate pe zi.Redu consumul de cafea, de băuturi carbogazoase sau alcoolizate.Nu da atenție gândurilor care te distrag, concentrează-te pe motivații, pe obiectivul final.
- Pasul 3: înlocuiește. Ți-ai antrenat creierul și corpul ca să depindă de tutun, ca să se simtă bine. Este, deci, important să te dedici unor activități care-ți fac plăcere și care pot dezamorsa dependența:
Mișcă-te! Activitățile fizice duc la eliberarea endorfinelor, neurotransmițătorii care-ți dau o stare de bine.Ține-ți mâinile ocupate! În locul țigării, ține între degete un pix, un elastic, o mingiuță antistres.
Citește și:
Care sunt simptomele cancerului pulmonar, boala de care suferea Florina Cercel