Cele mai bune surse de antioxidanţi

14 aprilie 2015 21:32   Sănătate
Ultima actualizare:

Dacă eşti adeptul unei alimentaţii sănătoase, atunci trebuie să ştii şi care sunt cele mai bune surse de antioxidanţi naturali. Iată ce să consumi pentru a lupta împotriva radicalilor liberi care îţi distrug sănătatea.

Cele mai bune surse de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt substanţe care, de fapt, ajută organismul uman să lupte împotriva compuşilor nocivi care rezultă în urma reacţiilor chimice din corp. Aceşti compuşi, numiţi radicali liberi, exercită un rol important în procesul celular şi, dacă nu sunt neutralizaţi, pot provoca boli grave, cum ar fi cancerul. Pe scurt, cele mai bune surse de antioxidanţi te ajută să te menţii sănătos şi sunt aliaţi naturali împotriva "duşmanilor" pe care-i întâlneşti la tot pasul (aerul poluat, fumatul, alimentele procesate îţi distrug bariera împotriva antioxidanţilor).

Iată care sunt cele mai importante surse de antioxidanţi şi cum acţionează ei asupra sănătăţii tale.

Cele mai bune surse de antioxidanţi: Vitaminele A, C şi E

Aceste trei vitamine sunt cele mai importante surse de antioxidanţi şi se găsesc în mai toate legumele şi fructele, dar şi în medicamente. Dacă ai de ales, e bine totuşi să te îndrepţi spre sursa naturală, chiar dacă antioxidanţii chimici au, de fapt, acelaşi efect.

Cele mai bune surse de antioxidanţi: legumele şi fructele închise la culoare

Fructele de pădure, afinele, morcovii, varza roşie, broccoli sunt unele dintre cele mai bune surse de antioxidanţi.Pentru a beneficia din plin de efectul lor, încercaţi să le consumaţi crude sau foarte puţin procesate (fierte sau gătite la bain-marie).

Numită şi "gingseng românesc", cătina este una dintre cele mai bune surse de antioxidanţi naturali. Conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decât măceşul şi de zece ori mai mult decât citricele. Puteţi consuma cătină în stare naturală (deşi nu are un gust foarte plăcut), sub formă de miere sau de uleiuri.

Cele mai bune surse de antioxidanţi: Măceşele

Deşi măceşele nu egalează cătina în antioxidanţi, ele conţin mai multă Vitamina C. Ca şi cătina, măceşele sunt aliaţii organismului şi impotriva virozelor, a gripelor şi a febrei.

Cele mai bune surse de antioxidanţi: Ceaiul verde

Beneficiile consumului de ceai verde sunt nenumărate. Această plantă miraculoase este, printre altele, printre cele mai bune surse de antioxidanţi. Potrivit cercetătorilor, consumul a trei căni de cei verde pe zi combate cancerul şi poate duce chiar la vincecarea lui.

Mai multe