Cele mai nocive sortimente de ciocolată din România
La capitolul E-uri, primul loc e ocupat de sortimentele de ciocolată „Novatini” cu frişcă şi căpşuni şi „Poiana” cu lapte şi vişine, cu câte 8 astfel de substanţe considerate dăunătoare sănătăţii.
Acestea sunt urmate de mai multe sortimente cu câte 7 E-uri: „Primola Fresh Cherry” (cu lapte şi cremă de vişine şi iaurt), „Primola Fresh Lemon” (cu lapte şi cremă de lămâie), „Novatini Caramel”, „Novatini Visine” şi „Heidi Grand`Or Florentine” (cu strat crocant de migdale caramelizate),
La polul opus, doar două sortimente nu conţin deloc E-uri, ambele vândute sub marca „Anidor”, „Intense Noir” şi „Charme Noir”. Deşi aceste două sortimente de ciocolată amăruie nu conţin deloc E-uri, au un număr destul de mare de calorii: 561 Kcal/100 g, respectiv 590.
Din punct de vedere al numărului de calorii, toate sortimentele analizate reprezintă adevărate bombe care pot sabota orice dietă. Mai exact nu există nicio ciocolată care să conţină mai puţin de 400 Kcal/100 g. La acest capitol, cel mai bine stă tableta „Novatini Coniac”, care conţine „numai” 403 Kcal/100 g.
Recordul, din punct de vedere al numărului de calorii, este deţinut de „Heidi Grand`Or White & Hazelnuts” (ciocolată albă cu alune de pădure întregi caramelizate şi fulgi de porumb), care conţine nu mai puţin de 630 Kcal/100 g. Această ciocolată este urmată îndeaproape de „Heidi Dark Extreme”, care conţine 627 Kcal/100 g. Acestea sunt singurele sortimente de ciocolată care depăşesc 600 Kcal/100 g.
În top la capitolul zahăr conduce tableta cu lapte şi căpşuni „Laura” produsă de Kandia Dulce SA cu 62,3%, urmată de „Laura” cu cremă de lapte care are un conţinut de zaharuri de 61,7%. Sortimentul „Kandia” cu căpşuni ocupă locul trei cu un procent de 60,6.
Cel mai mic conţinut de zaharuri – 2% - îl are ciocolata neagră Carrefour, care e însă printre primele sortimente la numărul de kilocalorii – 565 la suta de grame.
62% zahăr conţine şi ciocolata „Africana” cu cremă de banane, produsă de Kraft Foods Romania SRL. Sub 50% zahăr la suta de grame are ciocolata Milka cu lapte şi alune întregi şi Poiana cu lapte şi arahide, 47% şi, respectiv, 46,5%.
Vezi aici ce conţin sortimentele de ciocolată de pe piaţă (PDF)