Cele mai proaste idei de mic dejun

2 septembrie 2017 19:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Să-ţi începi ziua cu dreptul implică un mic dejun corect, sănătos. Aşa cum unele alimente revigorează organismul, îţi dau energie şi o senzaţie de saţietate ce durează până la prânz, altele vin doar cu un aport de calorii. Pe acestea e bine să le tai din meniul zilnic.

Alimentele dulci

Dacă îţi surâde ideea unei gogoşi sau a unui croissant cu ciocolată alături de cafeaua cu lapte, află că aceste bunătăţi dulci îţi dau, într-adevăr, energie, însă pe termen scurt.

După doar câteva ore te vei trezi cu glicemia scăzută, obosit şi înfometat de parcă nu ai fi mâncat nimic de dimineaţă. 

Carbohidraţii simpli

Acelaşi efect îl au şi cartofii, pâinea albă şi produsele de patiserie. Acestea au un indice glicemic mare şi cresc secreţia de insulină, ceea ce nu-ţi face bine în niciun moment al zilei, cu atât mai puţin dimineaţa.

Grăsimile

Da, e bine să ai un mic dejun copios, însă dacă îi dai stomacului la prima oră cârnăciori prăjiţi şi pizza, îţi vei suprasolicita sistemul digestiv, care încă încearcă să „se trezească la viaţă”.

Grăsimile sunt greu de digerat şi pot da reflux acid şi dureri de stomac.

Cerealele rafinate

Multe persoane obişnuiesc să mănânce dimineaţa cereale cu lapte. Este un mic dejun clasic, mai ales pentru copii. Nimic de zis până aici, dacă cerealele nu ar fi din cele dulci, procesate.

Potrivit curejoy.com, un bol de astfel de cereale conţine tot atât zahăr cât trei prăjiturele cu ciocolată. Caută, în schimb, variata integrală a cerealelor de ovăz, porumb, secară. Amestecă-le cu iaurt şi nuci, seminţe, fructe proaspete sau uscate, care dau suficientă dulceaţă naturală.

Gustările reci

Potrivit nutriţioniştilor, micul dejun trebuie să fie o masă caldă, uşor de digerat, care ajută maşinăria numită „digestie” să se pună în funcţiune. O omletă, un ceai cald, o felie caldă de pâine prăjită sunt variante mult mai potrivite decât felurile de mâncare proaspăt scoase din frigider.

Micul dejun nu e obligatoriu

Micul dejun nu e obligatoriu, suţine medicul nutriţionist Mihaela Bilic în cartea sa, „Supă de încălzit inima”. 

El e necesar cu o singură condiţie: să-ţi fie foame. Nu trebuie să le lipsească persoanelor care urmează să facă efort fizic sau copiilor, însă nu şi adulţilor care vor să slăbească. 

„Dacă vrei să slăbeşti, trebuie să mănânci mai puţin. Ce rost are, atunci, să-ţi începi ziua «cheltuind» din puţinele calorii pe care le ai în buget, când te aşteaptă o lungă zi de abţinere, în care cu siguranţă o să-ţi fie foame. Dacă nu-ţi cere corpul, de ce să-i dai? Orice mâncare şi oricât de puţină ar fi, mâncată fără foame, îngraşă”, spune specialistul.

Ce alimente sunt indicate

Ideal ar fi să combini carbohidraţi de bună calitate, fibre şi proteine. 

Acestea îţi dau energie şi o senzaţie de saţietate care durează până la prânz. Oul (nu prăjit în ulei) reprezintă o sursă sănătoasă de proteine şi vitamina D, lactatele îţi asigură şi ele doza de proteine şi de calciu, iar cerealele integrale amestecate cu seminţe vin cu un aport de potasiu, acid folic şi acizi graşi omega-3. 

O felie de pâine prăjită cu brânzică de vaci, iaurt natural cu cereale, sau un shake dintr-o banană bine coaptă şi lapte, iată câte variante delicioase şi sănătoase de mic dejun ai la dispoziţie!

Mai multe