Cele mai sănătoase 10 condimente din lume

2 iunie 2015 15:57   Sănătate
Ultima actualizare:

Le folosim des, atât în mâncărurile gătite, cât şi la prepararea anumitor dulciuri, însă puţini sunt cei care cunosc beneficiile acestor condimente minune. Iată care este topul 10 al celor mai sănătoase plante aromatice.

1. Salvie - Salvia este recunoscută pentru puterile sale vindecătoare, iar în evul mediu se credea că vindecă ciuma. Acest lucru este discutabil, însă ceea ce este cert este faptul că salvia îmbunătăţeşte uncţiile creierului şi memoria. Această plantă previne distrugerea unei chimicale denumită acetilcolină, care s-a dovedit că lipseşte în organismul persoanelor care suferă de maladia Alzheimer. În urma unui studiu s-a descoperit faptul că pacienţii care sufereau de această afecţiune şi-au ameliorat sănătatea după ce au urmat, timp de patru luni, un tratament pe bază de extrect de salvie.

2. Turmeric - Turmericul este folosit cu precădere în bucătăria indiană şi are numeroase beneficii pentru sănătate: reduce nivelul colesterolului rău din sânge, vindecă rănile, previne artrita, tratează acneea şi previne apariţia cancerului. Turmericul conţine un element puternic anti-inflamator denumit curcumin, mult mai eficace decât anumite medicamente anti-inflamatorii.

3. Busuioc - Busuiocul tratează cu succes afecţiunile stomacale şi cele digestive. Un element pe care îl conţine această plantă - eugenolul - calmează spasmele musculare. Busuiocul poate fi folosit ca şi expectorant dacă suferi de infecţii bronşice sau pur şi simplu eşti răcită.

4. Oregano - Oregano este o altă plantă miraculoasă, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Are proprietăţi antioxidante şi luptă împotriva radicalilor liberi care contribuie la declanşarea multor afecţiuni printre care şi cancerul. Oregano este un puternic antibiotic şi antifungic natural.

5. Ghimbir - Ghimbirul calmează stomacul şi reduce starea de greaţă. Acest condiment conţine o substanţă anti-inflamatoare denumită gingerol care, s-a dovedit ştiinţific - ajută la tratarea artritei.

6. Cuişoare - Sunt analgezice foarte puternice şi sunt adesea folosite pentru tratarea durerile de dinţi. Se pot folosi cuişoarele ca atare sau uleiul de cuişoare. Acest condiment are proprietăţi anti-bacteriene şi anti-fungice şi s-a dovedit faptul că ajută organismul în producerea de insulină - ceea ce îl recomandă persoanelor care suferă de diabet.

7. Cimbru  - Cimbrul conţine flavonoizi precum nringenin, luteolină şi apigenină, fiind, de asemenea, un foarte bun antibiotic ce tratează cu succes infecţiile. Cimbrul poate fi folosit ca şi remediu natural împotriva răcelii, gripei şi durerilor de gât.

8. Usturoi - Căţeii de usturoi conţin un aminoacid numit alicină care ajută la scăderea colesterolului şi reduc tensiunea arterială. este cunoscut faptul că usturoiul ajută la prevenirea apariţiei cheagurilor de sânge în artere. Are un puternic efect anti-bacterial şi luptă împotriva viruşilor care duc la apariţia gripei sau a altor infecţii.

9. Pătrunjel - Pătrunjelul are efecte diuretice, ajută la fluidizarea lichidelor din organism, previne infecţiile vezicii urinare şi apariţia pietrelor la rinichi. Este bogat în vitaminele A, B12, C şi K şi menţine sănătos si puternic sistemul imunitar.

10. Scorţişoară - Scorţişoara este extrasă din scoarţa unui copac şi are puternice efecte anti-bacteriene care luptă împotriva e-coli şi salmonella. Stabilizează nivelul de zahăr din sânge fiind recomandat persoanelor care suferă de diabet dar şi de hipoglicemie.

Mai multe