Celulele stem, salvatoare în peste 80 de boli
Celulele stem salvează vieţi. Se folosesc în caz de boli autoimune, neurologice, ortopedice, cardiovasculare, în leucemii, limfoame şi multe altele. Se recoltează la naştere din sângele ombilical şi se păstrează zeci de ani, pentru urgenţe.
Potrivit medicului generalist Bogdan Ivănescu, celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii, de la care se formează toate celelalte 200 de tipuri de celule ale organismului uman. Ele funcţionează, de asemenea, ca un sistem de reparare a corpului, putând crea ţesut şi putând înlocui, virtual, orice celulă a corpului. Sunt vitale în caz de boli imunologice, neurologice, metabolice, boli ale sângelui şi chiar cancere.
Bolnavii care au nevoie de un transplant de celule stem le pot primi din trei surse: măduva osoasă, sângele circulant sau sânge din cordonul ombilical. Primele două surse există la toţi adulţii sănătoşi, dar sângele ombilical poate fi recoltat doar la naştere. „În trecut, principala sursă de celule stem era măduva osoasă.
Medicina a evoluat şi s-a descoperit că sângele din cordonul ombilical şi ţesutul de cordon ombilical sunt o sursă bogată de celule stem deosebit de eficiente. Este mult mai uşor ca pacienţii care au nevoie de transplant să fie compatibili cu sângele ombilical decât cu celelalte două surse de sânge adult. Celulele stem recoltate la naştere pot trata peste 80 de boli. Recoltarea nu e dureroasă, nu interferează în procesul naşterii şi nu afectează în nici un fel mama sau bebeluşul. În schimb, odată recoltate, ele sunt o şansă în plus la viaţă”, explică medicul Bogdan Ivănescu.
Probele se păstrează într-o bancă de celule stem ani în şir (cel puţin 29 de ani, cât au acum cele mai vechi probe) şi pot fi folosite, la nevoie, atât pentru copil/viitorul adult, cât şi pentru fraţii, surorile sau chiar părinţii lui. Băncile de celule stem din ţară oferă pachete ce pornesc de la 1.200-1.500 €, ce includ analize, stocare ADN, screening metabolic sau testare HLA (stabileşte gradul de compatibilitate genetică între două persoane, pentru a afla dacă proba stocată este compatibilă cu fraţii, surorile sau cu oricine altcineva din familie).