Cicoarea detoxifică și remineralizează organismul. Rădăcina plantei, un bun înlocuitor de cafea
Cicoarea este o plantă care detoxifică organismul și contribuie la remineralizarea sa. Aceast este utilă și în tratarea infecțiilor urinare. De asemenea are și un efect diuretic, dar și poate fi și un ușor antibiotic. Mai mult, rădăcina de cicioare este un înlocuitor sănătos al cafelei.
Cicoarea este apreciată și pentru că stimulează ficatul și pancreasul, mărind cantitatea de bilă. Planta are un efect nutritiv, fiind și un tonic intestinal. În același timp, specialiștii susțin că cicoarea stimulează și activitatea cerebrală și sistemul nervos, contribuind la o mai bună concentrare, dar este și un tonic general. Rădăcina de cicoare a fost considerată, decenii de-a rândul, un adevărat panaceu.
Terapeutul Eugen Giurgiu menționează în istoricul plantei că în tradiția populară românească se spune că cine găseaște un fir de cicoare albă, trebuie să o lege cu un fir de cânepă de un băț, devenind astfel un simbol al norocului și un apărător al deochiului.
Efectele plantei de cicoare
- Cicoarea este folosită în tratarea mai multor afecțiuni digestive, ale ficatului, respiratorii. De asemenea, este un bun diuretic, hipotensiv, sedativ, tonic general, vermifug, cicatrizant, hipoglicemiant și remineralizant.
- Datorită efectelor sale terapeutice, cicoarea este recomandată de nutriționiști în tratarea numeroaselor boli, printre care: anemie, aritmie cardiacă, afecțiuni ale splinei, friguri, gută, afecțiuni ale pielii, oboseală cronică, imunitate scăzută, stres, tahicardie, tulburări digestive, viermi intestinali și tulburări hepatice cauzate de otrăviri.
Cum se folosește cicoarea
Frunzele
Frunzele de cicoare sunt un pansament bun pentru articulațiile inflamate și erupțiile cutanate. În acest caz, frunzele trebuie încălzite și aplicate pe locul afectat, pentru 15 minute.
Sucul
Sucul de cicoare se obține prin stoarcerea plantei crude într-un storcător de fructe (50-250 ml pe zi). Se bea diluat cu apă.
Infuzia
Două lingurițe de frunze și flori se adaugă în 250 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară și se consumă 2-3 căni pe zi, mai ales în constipație.
Decoctul
Una-două lingurițe de frunze și rădăcini se fierb timp de 15 minute în 250 ml de apă, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Siropul
Pentru copii și sugari se recomandă siropul din cicoare și zahăr, puse în cantități egale. Sucul trebuie să fiarbă până când se obține un sirop. Se administrează câte o linguriță de 2-3 ori pe zi.
Tinctura
50 de grame de plantă măcinată se pun într-un borcan, se toarnă 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Amestecul se păstrează închis cu capac timp de 15 zile. În fiecare zi, maceratul se agită. Se strecoară și se păstrează în sticluțe închise ermetic.
Cafeaua
Rădăcina de cicoare poate fi folosită ca înlocuitor de cafea. Se taie în bucățele mici, acestea se pun în cuptor fără adaos de ulei, până se obține culoarea brun închis, apoi se lasă la răcit și se păstrează într-o cutie din tablă. La nevoie, se râșnesc câteva bucățele de rădăcină prăjită. Se folosesc în jur de 2 lingurițe cu praf de cicoare la o cană cu apă și amestecul se fierbe și se lasă la infuzat 10 minute. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.