Cimbrișorul, planta care combate toxiinfecțiile și calmează tusea

26 mai 2020 16:16   Sănătate
Ultima actualizare:

Cimbrișorul are numeroase efecte terapeutice, înflorește de la sfârșitul lunii mai și până în septembrie, fiind una dintre cele mai puternice plante aromatice. Cimbrișorul este un antiseptic redutabil, având o acțiune antiinflamatorie intensă.

Infuzia de cimbrișor

Folosit ca infuzie, cimbrișorul acționează eficient asupra căilor respiratorii, calmând tusea și ușurând expectorația, precizează în studiile sale fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

Infuzia de cimbrișor este recomandată și în caz de toxiinfecții alimentare cauzate de preparatele de cofetărie, inclusiv de salmonella.

Infuzia de cimbrișor se prepară din două linguri de plantă și 300 ml de apă clocotită. Toată cantitatea se bea pe parcursul unei zile. Zilnic, Tratamentul trebuie urmat 14 zile.

Uleiul de cimbrișor

De asemenea, cimbrișorul combate dependența de alcool și ajută și la eliminarea viermilor intestinali.În aceste scopuri, mai eficient este uleiul de cimbrișor (zilnic, se consumă câte cinci picături diluate în 100 ml de apă, timp de 6 luni).

Tinctura de cimbrișor

Pentru reactivarea circulației periferice deficitare este indicată tinctura de cimbrișor procurată de la Plafar.

Siropul de cimbrișor

Într-un borcan se pun 10 linguri de flori de cimbrișor, peste care se toarnă un kilogram de zahăr, doi litri de apă și se lasă la macerat într-un loc însorit. După 21 de zile, siropul se filtrează, se fierbe vreme de 5 minute și se păstrează în sticle bine sigilate.

Cura cu sirop se folosește pentru tratarea răgușelii și a bronșitei (câte două lingurițe după fiecare masă).

Mai multe